Erişilebilirlik

YouTube Kararı: 'Demokratikleşme Adına Atılmış Bir Adım Yok'


YouTube Kararı: 'Demokratikleşme Adına Atılmış Bir Adım Yok'
YouTube Kararı: 'Demokratikleşme Adına Atılmış Bir Adım Yok'

Türkiye'de 2 buçuk yıldır yürürlükte olan YouTube video paylaşım sitesine erişim yasağı, geçtiğimiz haftasonu kaldırıldı.

Ancak yasağın kaldırılması, Türkiye'de İnternet sitelerine uygulanan sansüre son verileceği yönündeki soru işaretlerini kaldırmış değil.

YouTube sitesinin Türkiye'de erişiminin yasaklanmasına neden olan mahkeme kararı, Atatürk'e hakaret içeren videoların bu sitede yer almasından sonra çıkarılmıştı.

Merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service adlı şirket, bir süre önce sitedeki Atatürk’e hakaret içeren videolarda kullanılan görüntülerin hak sahibi olduğunu bildirmiş ve bu videoların YouTube’dan kaldırılmasını talep etmişti. Bu talep üzerine de tartışmalı bu videolar YouTube'dan kaldırıldı. Bunu haftasonunda YouTube'a Türkiye'de erişimi yasaklayan mahkeme kararının kaldırılması izledi.

Tüm bu süreç, Türkiye'de yasaklı binlerce İnternet sitesinin yeniden erişime açılacağı yönündeki beklentileri gidermedi. Ayrıca Atatürk'e hakaret içeren videoların YouTube'a yeniden konması durumunda YouTube'un geleceğini ne bekliyor, tam bilinmiyor. Bunun dışında ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilse de, Türk yasalarını ihlal ettiği saptanan içeriklerin bulunduğu İnternet sitelerine erişim konusunda da soru işaretleri bulunuyor.

Doç. Dr. Yaman Akdeniz
Doç. Dr. Yaman Akdeniz

Yasağın yürürlüğe girmesinden bu yana Amerika'nın Sesi'ne sık sık konuk olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Yaman Akdeniz'e göre YouTube, yasaklı tüm bu İnternet siteleri için bir simge, bir bayrak niteliğindeydi. YouTube'a erişim yasağının kaldırılmasıyla birlikte Türkiye'de İnternet özgürlüğünü savunan kesimlerin bayrağı elinden alındı mı? Bu sorunun yanıtını zaman verecek.

Doç. Dr. Yaman Akdeniz, YouTube yasağının kaldırılmasının sonuçlarını Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi. Söyleşinin tamamını aşağıdaki Windows Media oynatıcısı ya da sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı yasaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG