Erişilebilirlik

Yolsuzluk Raporunda Türkiye'ye Kötü Not


Uluslarararası Şeffaflık Örgütünün yıllık raporuna göre yolsuzlukla mücadele notu düşen Türkiye 2014'de 175 ülke arasında 64'üncü sıraya yükseldi; Danimarka bu yıl da yolsuzlukla mücadelede birinci ülke

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye Notları:

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye Notları:

175 ülkeyi kapsayan raporda Türkiye için “bir zamanlar herkesin büyük ekonomik umutlar bağladığı” ülke olarak söz eden Uluslararası Şeffaflık Örgütü, “Türkiye’nin yolsuzluk anketinde en büyük düşüşü yaşaması kimseyi şaşırtmamalı” diye yazıyor. (Türkiye sıfır ile 100 arasında puanlanan ankette bu sene 5 puan kaybederek 45’e düştü.)

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Türkiye’de devlet ve iş dünyasının zirvesinde yaşanan yaygın yolsuzluğa dikkati çekiyor. 19 Aralık’ta yaşanan siyasi skandalın ardından altın külçelerinin fotoğraflarının, ayakkabı kutularına saklanan milyonlarca doların ve kamera görüntülerinin manşetlere taşınmasının ardından Türkiye, bakan istifaları, tutuklamalar ve intihar olaylarıyla sarsılmıştı.

Rapor, “Hükümetin olaylara tepkisi siyasi rakipleri üzerinde baskı kurmak oldu. Hükümet binlerce polis, savcı ve denetçiyi görevden alırken ya da görev yerlerini değiştirirken yolsuzluk yapanlara dokunmadı” diye yazıyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, yolsuzluk skandalından önce de Türkiye’de Gezi Parkı protestoları yaşandığını hatırlatıyor.

Yolsuzluk skandalından önce ülkede kitlesel protestolar yaşanmıştı. Mayıs ayında yaşanan maden faciası da ülkedeki yolsuzluktan kaynaklı sorunlara dikkat çekmişti. Örgüte göre, bir zamanlar yılda iki haneli büyüme rakamıyla olumlu imaj veren Türkiye, yolsuzluk algısının artmasıyla birlikte bu imajını yitirdi.

Raporun İngilizce'sine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: www.transparency.org/cpi2014

Dünya Yolsuzluk Algılama Endeksi Berlin’de açıklandı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü Transparency International’ın yayımladığı rapora göre; dünyanın dört bir yanında yolsuzluk ve rüşvet giderek yayılırken, Türkiye Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde en büyük düşüşü yaşayan ülke oldu.

Endekse göre, son 6 yılda yolsuzluğun hissedilir şekilde azaldığı Türkiye geride kalan yılda 50 puandan 45 puana düşerek, 11 sıra geriledi ve 175 ülke arasında, Umman ve Makedonya ile birlikte 64'üncü sırayı paylaştı. Türkiye 2013'te Malezya ile birlikte 53'üncü sırada yer alıyordu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye uzmanları, Türkiye’nin endeks sıralamasında en büyük düşüş yaşanan ülke olmasını ‘Gezi Parkı olayları ile 17-25 Aralık süreci sonrasındaki iddialar ve yayın yasakları ile soruşturmalar nedeniyle yaşanan gelişmelerle’ açıklıyor.

Türkiye’deki yolsuzluğa karşı yasaların yeterli düzeyde olduğunu savunan yetkililer, buna rağmen rüşvet ve yolsuzlukla mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmediği görüşünde.

Öte yandan Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporuna göre, Türkiye rüşvet konusunda da sorunlu ülkelerden biri. Buna göre her 5 kişiden 1’i kamu hizmetlerinden yararlanmak için rüşvet verdiğini ifade ediyor. Polis ve yargı mensupları en çok rüşvet alan işkolları arasında ön sırada bulunuyor.

Berlin merkezli Transperency International Yolsuzluk Algılama Endeksi’ni 1995’ten bu yana her yıl yayınlayarak, değerlendirmeye alınan ülkelerdeki iş dünyasının kamu yöneticilerine ilişkin yolsuzluk düzeylerine algılarını ölçerek kamuoyuyla paylaşıyor. Endeks bu yıl toplam 175 ülkede, 11 farklı uluslararası kurumun konuyla ilgili verileri incelenerek hazırlanmış.

Örgüt yetkilileri, son yıllarda yapılan tüm uyarılara rağmen yolsuzluk ve rüşvet sistemin hemen tüm ülkelerde ve sistematik bir şekilde işlediğini açıklayarak, hükümetlerin de saydamlık konusuna yeteri kadar özen göstermediğini öne sürdü.

Yolsuzluk konusunda en etkin mücadeleyi veren ve yıllardır listede en yüksek puan 100’e en yakın olan Danimarka bu yıl da 92 puanla endeksin ilk sırasında. Danimarka’yı Yeni Zelanda ile diğer üç İskandinav ülkesi Finlandiya, İsveç ve Norveç takip ediyor. Listenin son sıralarındaki, başka bir tanımlamayla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler ise geçen yılda da olduğu gibi Afganistan, Sudan, Kuzey Kore ve Somali.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG