Erişilebilirlik

Yolcuların Milliyetleri Belirlenmeye Çalışılıyor


Düsseldorf hava alanında uçakların varış tablosu
Düsseldorf hava alanında uçakların varış tablosu

Düşen uçağın bağlı olduğu Germanwing şirketinin sözcüsü 67 Alman yolcu bulunduğunu ve diğerlerinin milliyetlerini belirlemek için acil çalışma yürütüldüğünü açıklarken İspanyol yetkililer uçakta 45 İspanyol vatandaşı olabileceğini bildirdi

Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait Germanwings’in Yönetim Kurulu Sözcüsü Thomas Winkelmann, Salı günü öğleden önce Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransız Alpleri üzerinde düşen uçakta, ikisi bebek 144 yolcu ve 2'si pilot 6 kişilik mürettebat bulunduğunu, enkaza ulaşan ekiplerin bildirdiğine göre kazadan kurtulan olmadığını açıkladı.

Uçakta 67 Alman yolcu bulunduğunu, kazada ölen diğer yolcuların milliyetlerini belirlemek için acil çalışma yürütüldüğünü söyleyen Winkelmann, A320 tipi Airbus yolcu uçağının Barcelona’dan 09.51’de havalandığını, Fransa saati ile 10.45’de, yani havalandıktan yaklaşık 1 saat sonra Fransa'nın güneyindeki Alpes-de-Haute-Provence bölgesi üzerindeyken aniden iniş moduna geçtiğini, sekiz dakika boyunca irtifa kaybettikten sonra 10.53'de ise radarlardan kaybolduğunu açıkladı.

Daha önce Fransız Sivil Havacılık Dairesi'nden yapılan açıklamada, uçağın imdat çağrısı göndermediği, kulenin uzun süre çağrılara yanıt alamayınca kaza ihtimalini değerlendirdiği ifade edilmişti. Daha önce Lufthansa için uçan 24 yaşındaki uçağın son rutin kontrölünün dün, kapsamlı bakımının ise 2013 yazında yapıldığını anlatan Winkelmann, kaptan pilotun Airbus'la 6 bin saatten uzun uçuş deneyimi olduğunu ve 10 yıldır Lufthansa'da görev yaptığını açıkladı.

Airbus A320 tipi uçakları dünyanın en güvenli uçakları arasında olarak tanımlayan Germanwings Yönetim Kurulu Sözcüsü Winkelmann, aynı modelden 60 uçağın Germanwings için, ayrıca toplam 900 uçağın da diğer çeşitli havayollarında hizmet verdiğini duyurdu.

Alman basınında konuyla ilgili çıkan haberlere göre, kazada ölenler arasında Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Haltern kasabasından 16 lise öğrencisi bulunuyor. Öğrencilerin Barselona’dan bir okul gezisinden döndükleri ve yanlarında iki öğretmenin de bulunduğu haber veriliyor.

İspanyol yetkililer uçaktaki yolculardan 45'inin İspanya vatandaşı olabileceğini açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Kralı VI. Felipe, uçakta muhtemelen Türk yolcuların da olduğunu söylediler. Ancak Germanwings yetkilileri bu konuda açıklama yapmadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kaza nedeniyle ‘büyük bir şok’ yaşadığını ifade etti. Gelişmeleri takip etmek için günlük programını iptal eden Merkel, Almanya, İspanya ve Fransa'nın derin matemde olduğunu belirterek, kazanın nedenleri konusunda bu üç ülkenin birbirlerine yardımcı olacaklarını duyurdu. Uçağın düşmesinin neden ile ilgili her tür spekülasyondan kaçınılmasını isteyen Merkel Çarşamba günü Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin başbakanı Hannelore Kraft ile birlikte Fransa’ya, uçağın düştüğü bölgeye gideceğini duyurdu.

Fransız yetkililerle sürekli irtibat halinde olduklarını açıklayan Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier ise, Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrint’le birlikte kazanın olduğu bölgeye hareket etti. Berlin’den ayrılmadan basına bilgi veren Steinmeier, uçak kazasından hemen sonra Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile temasa geçtiğini ve felaketi her yönüyle inceleyebilmek için bir kriz masası kurduklarını söyledi. Steinmeier, itinalı çalışmalarından dolayı Fransız makamlarına teşekkür etti.

Alman havayolları şirketi Lufthansa ve ona bağlı Germanwings, dünyanın en güvenli hava yolları şirketlerinden biri olarak biliniyor. Germanwings şimdiye kadar uçak kaybı yaşamazken, Lufthansa’nın son uçak kazası ise 1993 yılında Polonya’nın başkenti Varşova yakınlarındaki, iki kişinin yaşamını yitirdiği kaza oldu.

Germanwings Lufthansa'nın indirimli pazara hitap eden yan kuruluşu konumunda. Merkezi Köln’de bulunan ve 1997’de kurulan uçak şirketi, yılda 16 milyon yolcu taşıyor. Almanya iç hatlar ve Avrupa’da 130 noktaya uçuş düzenleyen şirket, yolcularına 100’e yakın Airbus A319 ve A320 tipi uçaklardan oluşan bir filoyla hizmet veriyor.

Germanwings Türkiye’ye düzenlediği uçuşlarla Almanya’da yaşayanTürklerin de tercih ettiği şirketler arasında. Türk Hava Yolları ve Lufthansa’ya kıyasla daha ucuz biletler sunan şirket, İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Adana merkezli Berlin, Köln, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Münih, Hamburg Dortmund, Bremen, Baden-Baden, Rostock, Leipzig, Nürnberg ve Dresden noktalarına uçuşlar gerçekleştiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG