Erişilebilirlik

28 Belediyeye Kayyum


Hükümetin 28 belediyeye kayyum atanacağına ilişkin kararı bugün hayata geçirildi. 24’ü Kürt Partisi DBP’ye mensup 28 belediyenin yönetimene kayyumlar atandı. DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel Kararı tanımayacaklarını açıkladı. Belediye önünde protesto eylemi yapmak isteyenlere de polis müdahale etti.

Kayyum atamaları Pazar sabahı itibariyle gerçekleşti. Diyarbakır’da Silvan ve Sur İlçesi belediyelerine vali yardımcısı ve kaymakam atandı. Kayyum kararının ardından polis Sur belediyesini ablukaya aldı. Belediye çevresini bariyerlerle kapatan polis, zırhlı araçlarla önlem aldı. Belediye binasına kimse yaklaştırılmazken, polis binaya girdi.

Kayyum ataması yapıldığı saatlerde bölgenin birçok ilinde internet erişimi kesildi. Hem sabit hem mobil hatlardan internete ulaşım sağlanamadı.

Kayyum atamasına ilk tepki Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel’den geldi. Kararı ‘darbe’ olarak niteleyen Tuncel, karara karşı direneceklerini söyledi.

Tuncel şöyle konuştu “24 belediyemize kayyum atanmış durumda. Bu kayyumlar bizim açımızdan yok hükmündedir. Bir kez daha bunun altını çizmek istiyoruz. Şimdi belediyelerimizin etrafını sarmış olabilirler, belediyelerimizi basıp darp edip arkadaşlarımızı dışarı çıkarabilirler, belediyenin mallarına taşınmazlarına el koymuş olabilirler ama uzun vadede bundan sonuç almayacaklarının altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Sevgili arkadaşlar bu bir darbedir, darbeye karşı direnmek en meşru haktır. Bugün Batman Belediyemize giden güvenlik güçleri ‘Belediyeye el konulmuştur’ derken aslında bu darbenin nasıl gerçekleştiğini de çok net ifade etmektedir. Atanan kayyumlara baktığınızda, devletin AKP hükümetinin yaklaşımını görmekteyiz. Herhangi birini atayamamışlardır. Çünkü Kürt halkına karşı, Kürt halkını bir ferdinin burada görev yapmasını mümkün görmemişlerdir. Atadıkları kişiler vali yardımcıları kaymakamlar. Buradan açığa çıkıyor ki devlet mekanizmasını, kendi kaymakam, vali yardımcılarını kayyum olarak atadı. Burada siyasi darbenin öncülüğünü yaptığını çok net olarak gösterdi. 15 Temmuz darbe girişimcileriyle AKP’nin belediyelerimize yönelik geliştirdiği darbe arasında hiç bir fark yoktur. O da yurtta sulh konseyi olarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti, bugün belediyelerimizi basanlar da kim olduğunu söylemeden, yönetime el konulduğunu ifade etmiştir. Yönetime el koymak sıkıyönetim dönemlerinde karşılaştığımız durumlardan biridir. 12 Eylül darbe döneminde buna rastladık, devlet bir çok yönetime el koydu. Şimdi AKP hükümeti belediyelerimize el koyuyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.’’

Sur'da müdahale

Bu arada Sur Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen ve aralarında milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu gruba polis izin vermedi. HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ile belediye başkanları Fırat Anlı, Gültan Kışanak’ın da bulunduğu grup, HDP ilçe binası önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis grubun dağılması için uyarı yaptı. Grup uyarılara rağmen dağılmayınca, polis basınçlı suyla müdahale etti. Müdahale sırasında milletvekilleri ve belediye başkanları da ıslandı. Müdahalenin ardından polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Parti binası çevresinde toplanan bir grup ise yürüyüş yaptı. Polis bu gruba da basınçlı suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından grup ara sokaklara kaçarak dağıldı.

28 Belediyeye Kayyum
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:29 0:00

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden endişeliyiz açıklaması

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan açıklama hükümetin belediyelere kayyum atamasının ardından yaşanan çatışmalardan endişeliyiz denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin terörizme karşı kendini savunma hakkının desteklendiği belirtildi ancak barışçıl gösterilere saygı gösterilmesinin önemine vurgu yapıldı. Açıklamada, atamaların geçici olacağı umudunda olunduğu belirtildi ve yerel halkın Türk yasalarına uygun şekilde yakın zamanda yeni yerel yetkilileri seçmesine izin verileceğini umuyoruz ifadeleri kullanıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG