Erişilebilirlik

20 Yıl Sonra Boşnaklar Hala Ağlıyor


20 Yıl Sonra Boşnakların Gözyaşları Hala Dinmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

20 yıl önce kocalarını ve erkek çocuklarını kaybedenler için yaralar sarılmış değil. Hatice Mehmedoviç, hem kocasını hem de 2 oğlunu kaybetmiş : “Bizi yargısız infaz ettiler. Çocuklarımız ya idama mahkum oldu ya da yurtlarından oldu. Hayatta kalan bizler de cehennemde yaşamaya mahkum olduk.”
Hollanda’nın koruduğu bölgede Sırp General Ratko Mladiç’in yönetimindeki askerler binlerce kişiyi öldürdü.

Amerikalı Büyükelçi Stephen Rapp, uluslararası kamuoyunun Bosna’da ve dünyanın başka yerlerindeki etnik gerilimlere müdahale etmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söylüyor. Amerika’nın Sesi’nin ev sahipliği yaptığı bir panelde konuşan Rapp, “Bölgede daha fazla entegrasyon sağlanması için çalışmalıyız. Hem Avrupa ile entegrasyon, hem de ülke içinde entegrasyon. Bosna’da insanlara refah içinde bir gelecek için ortak çıkarları olduğunu göstermeliyiz. Bu gelecekte hangi etnik gruptan olsun, hangi dine inansın fark etmeden herkesin birarada yaşayabileceğini anlatmalıyız,” dedi.

Bosna’daki savaşın kalıcı zararlarından biri de ekonomik sorunlar. Skype aracılığıyla konuştuğumuz Columbia Üniversitesi’nden Tanya Dami de bu görüşte:“Resmi işsizlik oranı %40. Dünya Bankası’na göre gençler arasında bu oran %60. Bu sürdürülebilir değil ve herkes göç ediyor. Bosna’da ikinci bir beyin göçü yaşanıyor. Bosna’nın geleceği ülkeden ayrılıyor.”

Ratko Mladiç, Lahey’de savaş suçlarından yargılandı. Bosnalı Sırp Cumhurbaşkanı Radovan Karaziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç de aynı suçlarla mahkemeye çıkarıldı.

Miloşeviç 2006 yılında hapiste öldü. Mladiç ve Karaziç’in savaş suçu davaları sürüyor. Aralarında 2 Bosnalı Sırp’ın da bulunduğu 3 kişi ise soykırım suçu işlemekten mahkum oldu.

Büyükelçi Rapp, Serebnenitsa için süreç yavaş işlese de adaletin yerini bulacağını söylüyor: “Masum insanları hedef alan, nedeni ne olursa olsun, belli bir grubu tümüyle yok etmek isteyenler bir gün adalet önüne çıkarılacak. Bence Srebrenitza dünyaya unutmamamız gereken çok önemli dersler verdi.”

Buna rağmen bazı taraflar hala yaşanan vahşeti inkar ediyor.

Çarşamba günü Rusya, Birleşmiş Milletler’de Srebrenitza katliamını soykırım olarak tanımlayan ve kınayan önergeyi, iki uluslararası mahkemenin olayla ilgili kararına rağmen veto etti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG