Erişilebilirlik

20 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Amerika’da bugün bütün gazeteler ana sayfalarını 45‘inci Amerikan başkanı olarak bugün yemin ederek görevi Barack Obama’dan devralan Donald Trump’a ayırdı.

"Trump Washington’a iktidarı devralmak için geldi" başlığı atan New York Times, yeni başkan Trump’ın kutuplaşmış bir Amerika devralacağını yazıyor. Gazete, geçmiş yemin törenlerinin aksine Trump’ın ‘A listesi’ olarak anılan en ünlü isimleri Washington’a çekmeyi başaramadığını hatırlatıyor. Ancak habere göre dün Lincoln Anıtı önünde verilen ve az tanınmış isimlerin sahne aldığı konser, yine de ilgi çekmeyi başardı. Gazeteye göre bunun nedeni, konsere gelenlerin ünlü sanatçı izleme hevesinden çok Donald Trump’ın başkanlığını kutlama arzusu içinde olmaları.

Wall Street Journal ise ”Trump’ın Washington’a ayak basmasıyla kronometre başladı” başlıklı haberde Amerika’nın daha önceden hiçbir askeri tecrübesi ya da hükümet görevi deneyimi olmadan seçilen başkanı Trump’ın vaadettiği değişimi bir an önce getirmeye istekli olduğunu söylediğini yazıyor. Gazete, Trump’ın en öncelikli politikalarının istihdamı ve askeri harcamaları arttırmak, vergi kesintisine gitmek ve Amerika’nın en zorlu dış meselelerine yeni bir yaklaşım getirmek olduğunu hatırlatıyor. Gazete ayrıca Trump’ın kabinesi için aday gösterdiği ve Kongre’de onay oturumları süren isimler arasından bugün sadece birkaçının onay almasının beklendiğini kaydediyor. Haberde ayrıca Trump’ın, Obama Yönetimi’nde görev yapan çok sayıda yetkiliyi de şimdilik makamlarında tutacağını hatırlatıyor. Bu kişiler arasında Obama’nın üst düzey ulusal güvenlik yetkilileri de mevcut.

Bugün ”Trump’ın büyük günü” başlığıyla çıkan Boston Globe, beklenti ve kaygılarla dolu Trump döneminin başlamak üzere olduğunu yazıyor. Trump’ın yemin töreni konuşmasında Twitter’da estirdiği fırtınalar ve söylemiyle yarattığı tartışmalar nedeniyle kaygı içinde olan bir kamuoyuna sesleneceğini yazan gazete, bu konuşmanın Trump’ın başkanlığının en önemli resmi konuşmalarından biri olacağının altını çiziyor ve yeni başkanın birlik ve beraberlik mesajı vereceğini öngörüyor. Gazete, Trump’ın, modern Amerikan tarihinin göreve başlayan ‘en sevilmeyen’ başkanı olduğunu da hatırlatıyor.

Chicago Tribune’un bugünkü başlığı ise ”Trump değişim markasını hazırladı. ”Gazete, Trump’ı sevenlerin de, Trump’dan nefret edenlerin de tek bir noktada birleştiğini yazıyor, gazeteye göre bu nokta, Trump’ın başkanlık makamını her açıdan sarsacağı inancı. Gazete ayrıca şimdiye kadar yaratılan Trump mitolojisinin bugünden itibaren gerçeklikle yüzleşeceğini kaydediyor. Chicago Tribune, ‘Trumpism’ olarak nitelediği dönemin hangi öğelerinin gerçekten devrim niteliğinde olacağı, hangi öğelerinin ise partisinin çizgisinden sapacağı ya da Barack Obama’nın politikalarından sert bir dönüş anlamına geleceği tartışmasının şimdiden başladığını kaydediyor. Gazeteye göre bundan sonra gerek Trump’ın çevresindekiler gerekse Kongre’deki Cumhuriyetçiler içinde iktidarda öne çıkma yarışı başlayacak.

Los Angeles Times ise ”Trump dönemi değişim ya da devrim getirecek mi?” sorusunu ana sayfasına taşımış. Yeni başkanın gelenekten radikal bir kopuşu simgelediğini yazan gazete, Trump’ın politikalarının bu radikal kopuşun parçası olup olmayacağının belirsizliğine dikkat çekiyor. Gazeteye göre Trump Yönetimi’nin en tartışmalı yanı, Beyaz Saray’daki Trump’ın ta kendisi olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG