Erişilebilirlik

Yıldırım Barzani’yle Görüştü


Yıldırım Barzani’yle Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul’daki görüşmesinin ardından bugün Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım’la biraraya geldi. Çankaya Köşkü’ndeki görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Yıldırım, Barzani ile 19 Şubat’ta Almanya’da Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nda görüşmüş ve terör örgütleriyle mücadele konusunun ele alındığı açıklanmıştı.

Türkiye’ye gelişi öncesinde Barzani’nin, “Ortadoğu’nun haritası yeniden çizilmeli” ve “HDP’li milletvekilleri serbest bırakılmalı” sözleriyle dikkat çekmişti.

Barzani, bugün sabah saatlerinde önce belediye başkanlığı görevlerinden uzaklaştırılan Kürt siyasetçiler Ahmet Türk ve Sırrı Sakık ile görüştü. Ardından da Başbakan Binali Yıldırım ile biraraya geldi. Dün İstanbul havalimanındaki karşılama töreninde olduğu gibi bugün de Irak Bayrağı’nın yanı sıra IKBY Bayrağı’nın da görüşme odasında olması göze çarptı.

Türk: “Bizim isteğimiz barış için yeni adımların atılması”

Bu arada Barzani ile görüşmesinin ardından Ahmet Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Arkadaşlarımızın serbest bırakılması yeniden diyaloğun yolunu açabilir. Bizim isteğimiz barış için yeni adımların atılması. Parlamenterlerimiz ve birçok şehirdeki belediye başkanlarımız bugün zindanlarda. Bugün yürütülen bu siyaset Kürt ve Türk halkının geleceği için iyi değil. Bizim isteğimiz siyasette diyalog ve barışın devam etmesidir,” dedi.

Türk, 24 Kasım 2016 - 3 Şubat tarihleri arasında tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Sırrı Sakık: “Acil olan silahların susmasıdır”

IKBY Başkanı Barzani ile görüşmede yer alan Sırrı Sakık da, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Mesud Barzani’nin Türkiye’ye gelişlerinde her zaman kendisiyle görüştüklerini kaydeden Sakık, “(Görüşmeler) 2013 yılında başlayan müzakerelerin yeniden hayat bulması için çaba sarf etmemiz gerektiği konusundaydı. Yani ‘Ülkeyi bu kanlı süreçten nasıl kurtarabiliriz, 2013’ün ruhunda bir süreci nasıl başlatabiliriz?’ Görüşmelerimiz bu temeldeydi. Sayın Barzani, Türkiye’de de Kürt kamuoyunda da önemli bir siyasi aktör,” dedi.

Barzani’nin Kürt siyasetçileri yani HDP’li Eş Başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarını serbest bırakma çağrısı yaptığını anımsatan Sakık, “Biz de siyasetin yeniden hayat bulması yolunun müzakereden geçtiğini ifade ediyoruz. Kavgalı süreçten acilen barış sürecine geçilmesi gerekiyor. Bu konuda kendisine de (Barzani’ye) önemli sorumluluklar düşüyor çünkü 2013 yılında kendisi katkı sunmuştu,” diye konuştu.

Sakık, Başkanlık Sistemi’ne geçilmesini öngören anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasında Kürtler’in “Evet” oyu kullanması amacıyla perde arkasında pazarlıklar yapıldığı ve Barzani’nin gelişinde de bunun rol oynadığı iddialarını da yanıtladı. Sakık, “Bizim referandumla ilgili konuşmamız olmadı. Biz bir can pazarındayız, ülkemizi bu kan deryasından nasıl kurtarabiliriz? Ülkemizde uzun yıllardır çatışmalı bir süreç yaşanıyor.

Bunun sonlandırılması gerekiyor. Demokratik siyasetin önünün açılması gerekiyor. Sayın Barzani’nin referandumla ilgili burada olduğu iddiasıyla ilgili böyle bir şey ne konuşuldu, ne tartışıldı. Ama bir takım konuşmalar gerçekleşirse bu kamuoyuna ile paylaşılır. Ülkemiz de biz de yorulduk. Acil olan silahların susmasıdır,” dedi.

Sakık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Barzani görüşmesinde tutuklu 12 HDP’li milletvekilinin durumunun ele alınıp-alınmadığı konusunda ise, “Bu benim tahminimdir. Ama Barzani’nin gelişi öncesinde bu konuda bir takım açıklamaları olmuştu. Kürt Sorunu bir vicdan sorunudur” görüşünü ifade etti. Sakık, yeniden müzakere başlanması konusunda ise umutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG