Erişilebilirlik

Yıldırım: 'Aşırı Tepki Vermekten Sakınalım'


Turkey's Prime Minister Binali Yildirim, center, Chief of Staff Gen. Hulusi Akar, center left, Justice Minister Bekir Bozdag, left, Interior Minister Efkan Ala, second right, and Defense Minister Fikri Isik attend a press conference in Ankara, Turkey, Sat
Turkey's Prime Minister Binali Yildirim, center, Chief of Staff Gen. Hulusi Akar, center left, Justice Minister Bekir Bozdag, left, Interior Minister Efkan Ala, second right, and Defense Minister Fikri Isik attend a press conference in Ankara, Turkey, Sat

Başkentte küçük gruplar halinde “demokrasi nöbeti” adı altında Kızılay Meydanı’nda bekleyenler olduğu gözlenirken; Başbakan Binali Yıldırım ise, tüm vatandaşlara aşırı tepki gösterilmemesi çağrısı yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde asker ile polis arasında ölümle sonuçlanan çatışmalara yol açan 15 Temmuz gecesindeki darbe girişiminin ardından Ankara’da görece sakin bir Pazar günü geçirdi.

Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatı üzerine Meclis Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, Pazar günü itibariyle başlatılması planlanan tarihi binadaki temizlik ve onarım işlemlerini ertelediklerini açıkladı. Amerika’nın Sesi’nin de görüştüğü Neziroğlu, Meclis’in maruz kaldığı bombardıman izlerini yakından görebilmeleri için halka açılması gibi düşünceler söz konusu olduğunu dile getirdi. Buna göre; henüz kesinlik kazanmamakla birlikte TBMM’nin hasar almış bölümleri ilerleyen günlerde gruplar halinde vatandaş ziyaretine açılabilecek.

Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.

​Darbe girişimi gecesinden itibaren Ankara’da çalışmalarını devam ettirdiği gözlemlenen Başbakan Binali Yıldırım ise, bugün, 15 Temmuz gecesi darbe girişimcisi “Yurtta Sulh Konseyi”nin askeri baskın ile bildiri okuttuğu ve Türkiye’de ulusal kamu yayıncılığı yapmakla sorumlu devlet kurumu TRT Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. TRT çalışanlarıyla sohbet ederek bilgi alan Yıldırım, kuruma geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra TRT yayınında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi “demokrasi nöbeti” için vatandaşları sokaklara davetini yineleyen Yıldırım, TRT ekranından şu mesajları verdi:

“Darbe girişimi bitti nokta. Bu darbe kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Gündüz vatandaşlarımız işinde gücünde olacak. Normal hayatımıza devam edeceğiz. Ama bu çok büyük bir olay. Dünyadaki demokrasilerin geleceği açısından çok önemli. Vatandaşlarımız işi gücü bittikten sonra Ankara Kızılay, İstanbul Taksim başta olmak üzere 81 vilayetimizde adeta bir şenlik havasında demokrasi nöbetlerine devam edeceğiz. Vatandaşlarımız sakin olsun. Aşırı tepkiler vermekten sakınalım. Silahlı Kuvvetler bizim geleceğimiz, güvencemizdir. Silahlı Kuvvetlere zarar verecek davranış içerisinde olmayalım. Onlar asker değil. Vatandaşın üzerine acımasızca tankları süren canilerdir. Hak ettikleri cezayı alacaklardır. Ülkemizin gözbebeği Silahlı Kuvvetlerimizi rencide edecek hiçbir davranışa girmeyelim. Bu darbe girişiminin püskürtülmesinde en büyük görev sırasıyla Başkomutan olarak Sayın Cumhurbaşkanıdır. Hükümetimiz bunun Silahlı Kuvvetler hiyerarşisi içinde olmadığı, paralel örgüt mensupları olduğunu tespit etmiştir. Kahraman polislerimiz kendilerini ortaya koydular. Bu darbenin bastırılmasında çok büyük görev üstlendiler.

İşimiz bitmedi, temizlik harekatını yapacağız. Bu darbeci bozuntularına hak ettikleri cezayı vereceğiz. Bu ordumuza mal edilemez, bu ordumuz içerisindeki bir grup teröristin işidir. Ordumuz bu mücadele içinde olurken, bir yandan doğuda, güneydoğuda büyük bir mücadele vermektedir. Onların mücadele azmini zayıflatacak hiçbir provokasyona asla ve asla meydan vermememiz lazım. Bu millet asil bir millet olduğunu 15 Temmuz gecesi göstermiştir.”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, darbe girişimi sırasında hedef alınan TÜRKSAT Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Buradaki bombardıman hasarı hakkında bilgi aldı.

Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.

TSK komuta kademesi cenazeydi

Bu arada polis memurlarıyla darbe girişimine karşı durdukları belirten askeri personel cenazeleri, Kocatepe Camii’nden son yolculuklarına uğurlandı. Kurmay Albay Sait Ertürk, Emniyet Amiri Cüneyt Bursa, Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın ve polis memurları Hüseyin Kalkan, Köksal Kaşaltı, Fırat Bulut, Muhammet Oğuz Kılınç’ın cenaze töreni iktidar ile muhalefet liderlerini de biraraya getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cenazede birlikte saf tuttu. Ayrıca Başbakan Yardımcıları Veysi Kaynak ile Nurettin Canikli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da cenazeye katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım Trt binasını ziyaret etti.

Kuşkusuz cenazedeki en dikkat çekici görüntü ise, Türk Silahları Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinin birlikteliği oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, TBMM’nin dünkü özel oturumda diğer komutanlar halen rehin tutuldukları için tek başına olması dikkat çekti. Bugün ise, Akar’ın yanında Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler cenazedeydi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cenaze namazını bizzat kıldırdı ve “Şehitlerimize karşı en büyük görevimiz birlik beraberlik için taviz vermeden adaleti ve kardeşliği tesis etmektir” dedi.

Cenaze töreninde, vatandaşlarca sık sık “İdam isteriz”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atıldı.

Ayrıca darbe girişiminde askerlere direndiği sırada hayatını kaybettiği belirtilen Maden Teknik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü personeli Cuma Dağ için de kurumunda cenaze töreni düzenlendi. Jeoloji Mühendisi Dağ’ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedildi.

Darbe girişimi sırasında en şiddetli çatışma bölgesi, Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Özel Hareket Dairesi olmuştu. Bu Emniyet birimi, 47 can kaybı verdi. Bugün Şube Müdürü Dursun Acar için harabe görünümü içindeki bina önünde cenaze töreni düzenlendi. Acar’ın cenazesi tören sonrasında memleketi Artvin’e gönderildi.

Yenimahalle’deki MİT Müsteşarlığı’na ise kobra helikopterlerle saldırı yapıldığı ancak can kaybı olmadığı bilgisi basınla paylaşıldı.

MSB: Kayıp uçak yok

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise, “Dün gece itibariyle söylüyorum bizim şu anda kayıp hiçbir uçağımız yok. Sadece Yunanistan’a giden helikopter dışında da envanterimizde olan tüm helikopterler mevcut” dedi.

Bakan Işık, ayrıca Habertürk TV’deki açıklamasında, darbe planlayıcısı olmakla suçlanan Orgeneral Akın Öztürk ile ilgili “’O adam önlemeye çalışıyordu’, diyenler de var” ifadesini kullandı. Öztürk'ün, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanı Akar ile birlikte olduğunu belirten Işık, “Akın Öztürk yaptı diyemiyoruz, bunun kararını yargı verecek. Akın Öztürk'ün karşı olduğu da, içinde olduğu da duyumları bana geldi. Bu işin başında şu isim vardır demem mümkün değil” diye konuştu.

ABD büyükelçiliği randevuları iptal etti

Bu arada ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ise, 18 Temmuz Pazartesi günü için verilmiş vize görüşmeleri randevularını iptal ettiğini duyurdu. Yeni vize randevuları için ilgililerle yeniden iletişime geçileceği kaydedildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG