Erişilebilirlik

Yıldırım: "Asıl Binlerce Kilometre Uzaktan Gelenlerin Suriye’de Ne İşi Var?"


Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’nun 23 ilini kapsayan yeni bir yatırım paketini açıkladığı Diyarbakır’daki toplantıda, Suriye’ye yapılan ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuna karşı çıkanları eleştirdi. Yıldırım, “’Türklerin orada ne işi var?” gibi laflar duyuyoruz. Türkiye’nin orada işi var çünkü Türkiye’nin Suriye ile 910 kilometre hududu var. Asıl binlerce kilometre uzaktan gelenlerin Suriye’de ne işi var?”dedi

Başbakan Binali Yıldırım, beraberinde bakan ve milletvekilleriyle geldiği Diyarbakır’da “Doğu ve Güneydoğu Yatırım – Destek Hamlesi” tanıtım programına katıldı.

Programda bir konuşma yapan Başbakan Yıldırım, PKK ve IŞİD’in eline silah verenlerin aynı odaklar olduğunu söyledi.

Suriye’de yürütülen ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuna değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Kendimiz için ne istiyorsak, komşumuz için de aynısını istiyoruz. Yürüttüğümüz Suriye’nin kuzeyindeki ‘Fırat Kalkanı´ operasyonu, kendi güvenliğimiz olduğu kadar, Suriye’nin güvenliği ve toprak bütünlüğü için de önemlidir. ‘Türklerin orada ne işi var?’ gibi laflar duyuyoruz. Türkiye’nin orada işi var çünkü Türkiye’nin Suriye ile 910 kilometre hududu var. Asıl binlerce kilometre uzaktan gelenlerin Suriye de ne işi var? Bize bu soruyu soranlar önce dönsün kendi durumlarına baksınlar.

Siz DEAŞ PYD unsurlarıyla bir olacaksınız, topraklarımıza füze atacaksınız, Antep’e geleceksiniz, 29’u çocuk, 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz, size bakacağız öyle mi? Fırat Kalkanı ile oradayız çünkü sınırlarımızı korumak, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye’nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DEAŞ terör örgütü, PKK uzantısı YPG, PYD terör örgütü ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, o zaman tekrar geri döneriz. Aksi halde ülkemizin güvenliğini korumak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamak, bizim en önemli işlerimizden bir tanesidir.

Suriye’nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla geçit vermeyeceğiz. Herkes bilsin ki, komşumuz kardeşimiz Suriye’deki Araplarla, Kürtlerle, Türklerle Türkmenlerle, Süryanilerle, Şiilerle, Sünnilerle kardeşiz, hiçbir sorunumuz yok. Bizim Suriye’de verdiğimiz mücadele terörle, terörizmle ve teröristlerle olan mücadeledir. Terör arkasında duranlar buradaki mücadelemizi gölgelemek için Suriye’deki Kürtlere karşı mücadele verildiği yalanını acımasızca yayıyorlar. Hangi ülkeden olursa olsun, Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok.”.

DBP’li belediyelere yönelik bir operasyonun sinyallerini veren Yıldırım, “Vatandaşa belediye hizmeti vermek üzere seçilen herkes hukuka uymak zorundadır. Halkın iradesini, devletin imkanlarını terör örgütlerine tahvil edenler mutlaka karşılığını göreceklerdir. Burada hukuka uygun görev yapan, terör örgütleriyle işbirliğine girmeyen belediye başkanları, meclis üyelerinin, yerel yöneticilerin endişe etmesine hiç gerek yok. Onlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacaktır. Ama bütün imkanları bulunduğu şehre alt yapı hizmeti, üst yapı hizmeti yapsın diye gönderilen paraları terör örgütüne aktaran, terör örgütüne lojistik destek yapanlar, yaptıklarının hesabını verecek” diye konuştu.

Demirtaş’a tepki: ‘Almanya’dan konuşacağına…’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘PKK’yı terör örgütü olarak görmüyoruz’ sözlerine tepki gösteren Yıldırım, ‘çözüm yok’ dedi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“HDP Başkanı Almanya’dan sesleniyor ‘PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmiyoruz” Almanya’dan konuşacağına gel Taşınık Köyünden konuş, Dürümlü’de konuş, katlettiğiniz 6 masum Diyarbakır evladının yanında konuş. Gel Oya Eronat’ın fidan gibi yavrusunu katlettiğiniz bu topraklarda konuşun, diri diri yaktığınız 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun. Uzaktan konuşmayın. PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim yaptı, kim bu Mehmetçikleri şehit ediyor, kim bu sivil vatandaşları katlediyor. Aklımızı başımıza alalım, büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye’nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar Türkiye’nin bir karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birini, gece, gündüz, yaz, kış gideceği seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar sürecektir. Çözüm mözüm yok, çözüm millette. Terör örgütüyle çözüm olmaz. Çözüm millette.”

23 ili kapsayan yeni yatırım paketi

Yıldırım, daha sonra 23 ili kapsayan paketi açıkladı. Yıldırım açıkladığı paketin satırbaşları şöyle:

“- Öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutarı olan yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık, Şırnak merkez İdil, Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Silopi için 7.5 milyar yatırım gerçekleştireceğiz.

- 2017’nin sonunda evi ya da işyeri zarar gören her vatandaşımızın mağduriyeti tamamen bitmiş olacak. Bir ay sonra Cizre’de 2500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova’da 1500 konut başlamış olacak.

- Terörden zarar gören şehirlerimizi tamamen yeniliyoruz. Sur, Şırnak merkez, Silopi, İdil, Cizre ilçeleri Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin konutlarla, yollarla, alt yapıyla, hastanelerle, okullarla, parklarla ibadethanelerle sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldırıyoruz.

- Sur’da 7 bin, Şırnak’ta 10.126, Hakkari Yüksekova’da 10.750 Mardin Nusaybin’de 8 bin yeni konut yapıyoruz. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız

- Bu şehirlerimizin imarı için Diyarbakır’a ilk etapta 1.9 milyar lira, Şırnak’a 3.5, Hakkari’ye 2.5 milyar Mardin’e 1.8 milyar lira kaynak ayıracağız. Şehirlerin imarı alt yapısı, üst yapısıyla yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız.

- Terör dolayısıyla evleri ve işyerleri hasar gören vatandaşlarımızın bu zararlarını ödüyoruz.Eşya kayıplarına karşı 255 milyon ödeme yapacağız.

- 23 ilde yapacağımız toplam konut sayısı 67 bin olacak. 11 ilimizde 51 yeni karakol yapılacak 690 milyon bütçe öngörüyoruz.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Bu illerimize yatırım yapacak yatırımcılara, yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz.

- ‘Buraya yatırım yapmak istiyorum’ diyen herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları sembolik bir rakamla, uzun vadede olarak onlara kiraya vereceğiz.

- Her yıl 23 il içerisinde 8 ilde, her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu senede 80 fabrika demek 200 ile 800 kişi civarında bir istihdam olacak. bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor.

- Bu destekler 2027 yılına kadar bir yıl, ödemesiz 4 yıl vadeli, sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya nakletmek isteyene taşıma desteği veriyoruz, kurumlar vergisinden istisna getiriyoruz.

- Devletin ihtiyaç duyduğu alımları buradaki fabrikalardan yapacağız. ‘Üreteceğimiz ürünleri nasıl satacağız?’ diye bir derdimiz olmayacak. Türkiye dünyaya 4 milyar yardım yapıyor. Yaptığımız bu yardımları buradaki fabrikalarımızda üretilen mallarla yapacağız. Üretimin pazarlanması diye bir dert olmayacak. Üretimini burada yapan bütün yatırımcılarımıza kamunun alım garantisini vereceğiz.”

Yıldırım, geçen yıla oranla PKK’ya katılımın azaldığını da vurgulayarak, “2015 yılına göre dağa çıkardıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu, 4 binden 400’e indi. Sıfıra inecek. Şimdi onun telaşının yaşıyorlar. Ölüme sürecek genç bulamıyoruz diye birbirleriyle kavga ediyorlar” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG