Erişilebilirlik

Yılan Sokmasına Karşı Burun Spreyi


California Bilimler Akademisi’nde bir ekip, zehirli yılan sokmalarına karşı serum olarak damardan verilen ilaçları, arazide acil müdahalede kullanmak amacıyla burun spreyi olarak geliştirmeye çalışıyor

Dünyada her yıl 125 bin kişi yılan zehirlenmesinden hayatını kaybediyor. Gelişmekte olan ülkelerde yılan ısırması, özellikle sağlıklı gençler arasında kaza ölümlerine yol açan önde gelen nedenlerden biri.

Yılan zehirlemesine maruz kalanların çoğu hastaneye yetiştirilemeden ölüyor. Çünkü, yılan zehrinin tedavisi, özellikle de arazideyse, hiç kolay değil.

Yılanın türü belli olsa ve panzehir mevcut olsa bile, bu panzehir pahalı. Ayrıca buzdolabında ve uzman bakımında korunması ve kullanılması gerekiyor.

California Bilimler Akademisi uzmanlarından Matt Lewin, zehirli yılan ısırmalarına karşı acil müdahale ve tedavi yöntemleri üzerinde çalışıyor. Dr. Lewin’in ekibi, yılanın salgıladığı nörotoksinin sinir sisteminde felce yol açmasını önleyen mevcut ilaçlar üzerinde çalışıyor. Ancak normalde bu ilaçlar serum olarak damardan veriliyor. Bu da hastane ve sağlık merkezi gibi yerlerin dışında son derece zor bir uygulama. Bundan dolayı Dr. Lewin ve ekibi, bu ilaçları burun spreyi olarak geliştirmeye çalışıyor.

Bu yıl başında California’da yapılan bir deneyde ve Hindistan’da yılan sokan bir kişi üzerinde uygulanan tedavide burun spreyi yöntemi, yarım saat içinde işe yaramış ve sinir sisteminin felce uğramasını önlemiş.

Dr. Lewin ve ekibi, tropik bölgelerin en büyük sorunlarından biri olan zehirli yılan sokmalarına karşı en iyi yöntemleri ve ilaç kombinasyonlarını denemeyi sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG