Erişilebilirlik

Yeşil Sermaye Mağdurları Türk Hükümetinin İlgisizliğinden Şikayetçi


Yeşil Sermaye Mağdurları Türk Hükümetinin İlgisizliğinden Şikayetçi
Yeşil Sermaye Mağdurları Türk Hükümetinin İlgisizliğinden Şikayetçi

Avrupa’da yaşayan ve İslami holdinglere paralarını kaptıran yeşil sermaye mağdurları 12 Haziran seçimlerini buruk bir duyguyla takip ediyorlar, şikayetleri hükümet ve muhalefetin kendi durumlarına ilgi göstermemesi.

1990’lı yıllarda başta Almanya olmak üzere Türk göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan Jet-Pa, Kombassan, Yimpaş gibi onlarca holding, yüksek kar vaadiyle genelde muhafazakar insanlardan büyük miktarda para topladı. Bu şirketlerin büyük bir bölümü 2001 ekonomik krizinden sonra zarar göstermeye başladı ya da battı. Sermaye olarak verdikleri tutarı geri alamayan ve dolandırılan vatandaşlar da onlarla birlikte battı. Değişik verilere göre toplam 800 bin Türk göçmenin ödediği 30 milyar doların akıbeti hala meçhulken, kapanan holdinglerin mağdurları son yıllarda paralarını alabilmek ve sorumlularının cezalandırılmasını sağlayabilmek için hukuki ve siyasi olarak çok yoğun bir mücadele verdiler. Holdingzedelerin lobi örgütü olan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Demirci, Adalet ve Kalkınma Partisi’yle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, mağdurlara sahip çıkmadığını belirtiyor ve AKP ile söz konusu holdingler arasında bağlantı olduğunu öne sürüyor.

Holdingzedelerin ödedikleri paraları geri alabilmeleri ve Alman mahkemelerinin bu konuda aldığı kararların Türkiye'de resmen tanınması için Almanya'nın Federal Dışişleri Bakanlığı üzerinden devreye girdiğini belirten Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Demirci, Türkiye’de kendilerini sadece AKP’nin değil, CHP’nin de yalnız bıraktığını savunuyor.

Yıllarca çalışarak elde ettikleri tasarruflarını, birikimlerini kaptıran mağdurlar sözcüleri Muhammed Demirci’ye göre, 12 Haziran seçimleri sonrasında oluşacak yeni hükümetten umudu daha şimdiden kesmiş durumda. Holdingzedeler’in artık sadece uluslararası bazda ve hukuki alanda mücadele vereceklerini belirten Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı, haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde arayacaklarını anlatıyor.

Hukukçulara göre, holdingzedelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurması durumunda, alacakların Türkiye tarafından ödenmesi yönünde karar çıkması olasılığı çok yüksek.

XS
SM
MD
LG