Erişilebilirlik

Yerçekimsiz Yogaya İlgi Artıyor


Dünya çapında birçok spor ve sağlık kulübü üyelerinin havada asılı şekilde egzersiz yapmasını sağlayan imkanlar sunuyor. İşte Yerçekimsiz Yoga...

İlk bakışta yogadan çok akrobasiye benziyor.

Marie Bice, “Hamaklardan başaşağı sarkan insanların buna yoga demelerine çok şaşırmış, bunlar deli demiştim. Sonra ne kadar eğlenceli olduğunu gördüm. Sallanmak çok keyifliydi,” şeklinde konuşuyor.

Ancak Marie Bice, Yerçekimsiz Yoga’nın sadece oyun değil birçok yararı olan bir egzersiz olduğunu söylüyor: “Sırtım hiç esnek değildi, yerçekimsiz yoga sırtıma çok iyi geldi.”

Yoga eğitmenlerinden Heather Blair, başaşağı asılı durmanın klasik yogadan farklı yararları olduğunu söylüyor: “Omurganızı gevşetiyorsunuz. Başaşağı asılı olduğunuzda omurlar arasındaki boşluklar doğal olarak açılıyor.”

Daha önce geleneksel yoga yapan Chris Meierhans ilk kez Yerçekimsiz Yoga’yı deniyor: “Esnekliğimi arttırmak istiyorum. Bacak kaslarımın esnek olmamasından şikayetçiyim.”

Bu kulüpte Yerçekimsiz Yoga dersleri verildiğini öğrenenler büyük ilgi gösteriyor.

Heather Blair, “Yerçekimsiz Yoga, pilates, biraz yoga, akrobasi ve süspansiyon eğitiminin karışımı. Yani sadece yoga değil.”

“Yogada seviyeniz ne olursa olsun, kaç yaşında olursanız olun, hatta spor yaralanması geçirmiş olsanız bile bu dersi alabilirsiniz.”

Christopher Harrison, “Annemin bile yapabileceği bir yoga yarattım,” diyor.

Yerçekimsiz Yoga’yı sporcular için yaratan dansçı, koreograf ve jimnastikçi Christopher Harrison, hareketleri herkese uygun hale getirip Amerika’da üç yıl önce öğretmeye başladı. Şimdi Çin, Endonezya, Brezilya ve Rusya’da birçok sağlık kulübü Yerçekimsiz Yoga dersleri veriyor.

Gerdirme ve güçlendirme egzersizleri öğrencilere geleneksel yogada olmayan, yarasa gibi asılı kalma ve havada sallanma gibi hareketleri yapma imkanı veriyor. Hareketler ayrıca kardiyovasküler egzersize de yardımcı oluyor.

Chris Meierhans, “Bu kadar çok zor olduğunu tahmin etmiyordum,” diyor.

Christopher Harrison, bu yoga türünün de yoganın temel felsefesine dayandığını belirtiyor: “Geleneksel yoganın özündeki beden, ruh ve zihin açıklığına erişme felsefesi yerçekimsiz yogada da var.”

Gelenelsel yogada olduğu gibi dersin sonunda meditasyon da yapılıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG