Erişilebilirlik

Yenikapı’da Yüzbinler Biraraya Geldi


Yüzbinler Yenikapı'da Buluştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:42 0:00

Yenikapı’da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi, 15 Temmuz öncesinde birbirlerine karşı sert polemikler yürüten iktidar ve muhalefeti aynı alanda bir araya getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olumlu yanıt verince Cumhuriyet tarihinde ilk kez iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri aynı alanda hitap ettiler. Darbe girişimi gecesi diğer üç partiyle birlikte Meclis’te bulunan HDP ise mitinge davet edilmedi.

Yenikapı mitinginin ilkleri bunlarla da sınırlı değildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri gibi mitingde konuşma yaptı. Anadolu Ajansı, mitinge 5 milyon kişinin katıldığını duyurdu.

Erdoğan: Harp okulları duracak, askeri liseler kapatılacak

Mitinge eşi Emine Erdoğan’la birlikte katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbeci askerlerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karıştırılmaması gerektiğini söylerken askeri liselerin kapatılma kararından geri adım atılmayacağı mesajını verdi.

Erdoğan, “buradan bir ithamım var, hükümet askeri liselerin kapatılmasına yönelik açıklama yaptı. Bazı eski askerler bunu yanlış olduğunu söylediler. Ben de buradan söylüyorum, işte oradan yetişmiş olan tek tip Fetocular bu olayı yaptılar. Biz de diyoruz ki harp okullarımız duracak. Tüm liselerden yetişenler gelsin buraya girsinler. Tek tip neden olsun? Harp okullarında hangi eğitim veriliyorsa orada verilsin. Benzer teşebbüste bulunanlar bundan sonra aynı cevabı alsınlar” dedi.

FETÖ’yle mücadelenin süreceğini belirten Cumhurbaşkanı, üzerinde şaibe bulunan siyasi davalar ve kamu sınavlarının inceleneceğini duyurdu.

“15 Temmuz ruhunu bir milat haline dönüştürmeliyiz. Yakın tarihin kafalarda soru işareti oluşturan tüm konularını masaya yatırarak eksiklerini ortaya koymalıyız. Davaları yeni, baştan incelemeliyiz. Şaibeli tüm sınavları tüm işlemleri gözden geçirmeliyiz. Bu örgütün dizayn etmek istediği medyayı, iş dünyasını kendi doğal haline oturtmalıyız. Bundan böyle altımızda kimler var hangi birimde kim var inceleyeceğiz. Yargıda kim var inceleyeceğiz. Kapıya koyacağız cezaevi ise cezaevine koyacağız.”

“Türk milleti bin yıl önce Malazgirt’te hangi inanç ve kararlılıkla Anadolu’nun kapılarını açmışsa 15 Temmuz’da da aynı hissiyatla darbecilerin karşısına dikildi. Çanakkale’de hangi iradeyle kanını akıttıysa, 15 Temmuz’da da aynı iradeyle FETÖ’yü, darbecileri geri püskürttü” diyen Cumhurbaşkanı, 15 Temmuz ihanetini yapanların değil, onları harekete geçiren saiklerin de çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, Demokrasi Nöbeti’nin 10 Ağustos Çarşamba günü sona ereceğini de açıkladı.

Binali Yıldırım, Nazım hHikmet ve Ahmet Arif’ten dizeler okudu

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasına darbe girişimine en baştan net karşı çıktıklarını söylediği CHP ve MHP liderlerini teşekkür ederek başlaması mitingdeki olumlu havayı daha da güçlendirdi. Yıldırım’ın konuşmasında yalnız sağ geleneğinin ünlü ismi Necip Fazıl’dan değil aynı zamanda sol geleneğinin ünlü şairlerinden Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’ten dizeler okuması ilgi çekiciydi.

Yıldırım: Bu birleştirici tabloyu bozmayacağız

Başbakan konuşmasında sık sık birlik ve beraberlik mesajları verdi.

“Sayın Cumhurbaşkanım, siyasette meydana gelen bu birleştirici tabloyu bozmayacağız. Uzlaşmayı işbirliğini daha da güçlendireceğiz. Türkiye’yi milletimizle siyasi partilerimizle STK’larla liderliğimizde 2023 hedeflerine taşıyacağız. Kardeşlerim, Kürt ile Türküyle bunların arasına giren işte bu hainlerdi. Türk ve Kürt arasındaki bu mikropları temizleyeceğiz. Terör örgütlerini aradan çıkaracağız. Türk Kürt Alevi Sünni arasındaki muhabbet kardeşliği daha da geliştireceğiz. Bugün buradaki tarihi birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız. İntikam duygusuyla değil, adaletle hukukla hareket edeceğiz. Dostlarımızı çoğaltacağız.”

15 Temmuz’un Türkiye’nin İkinci Kurtuluş Savaşı olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, Türk halkının yeni bir fetret devrine izin vermediğini söyledi. Yıldırım’ın konuşmasında yer alan Fetret Devri, Sultan Yıldırım Beyazıt’ın Ankara Savaşı’nda Moğol hükümdarı Timur’a yenilmesinin ardından Osmanlı Devleti’nin 1402-1413 yılları arasında yaşadığı taht kavgası ve çok başlığın adı.

Bahçeli: 15 Temmuz FETÖ darbesi Kosova’da mağlup olanların yeni bir kalkışmasıdır

Fetret Devri göndermesinde bulunan tek isim Yıldırım değildi. MHP lideri Devlet Bahçeli de konuşmasında Fetret Devri’ne atıfta bulundu. Bahçeli, darbe girişimini ayrıca Osmanlı ve Türk tarihindeki birçok başka olaya daha benzetirken hep bu kalkışmanın arkasında bir uluslararası destek olduğunu ima etti.

"15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü, 627 yıl önce Kosova’da mağlup olanların yeni bir kalkışmasıdır. 620 yıl önce Niğbolu’da ezilenlerin tekrardan başını kaldırmasıdır. 572 yıl önce Varna’da, 563 yıl önce İstanbul’da, 490 yıl önce Mohaç’ta döktükleri kanda boğulduklarını sandığımızın karşı harekatıdır.15 Temmuz’da TBMM’yi, emniyet ve istihbarat kuruluşlarını bombalayıp, sivil ve masum vatandaşlarımızı katledenlerle 101 yıl önce Çanakkale kıyılarına gelip üzerimize ateş saçanlar aynı karanlık yolun yolcusudur.”

Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesini isteyen Bahçeli, “Türk milleti küresel mahfillerde yazılan senaryoların farkındadır. Dost görünümlü düşmanları, takiye ustası hainleri tanımaktadır. Bu vatan 3-5 teröristin sözde vaatleriyle düşmeyecektir. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” Dedi.

MHP lideri, milli bir uzlaşma ve hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerini gözeterek geleceğin haritasını çizilmesinde partisinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu: Parlamentoda grubu bulunan dört parti de darbeye net tavır koydu

Yenikapı mitingine önce katılmayı reddeden ardından Başbakan Yıldırım’la görüştükten sonra Parti Meclisi’ni toplayarak katılma kararı alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise TBMM’nin grubu bulunan dört partiyle birlikte darbeye direndiğini söyleyerek adını geçirmese de HDP’nin de o alanda bulunması gerektiğini ima etti.

“Parlamentoda grubu bulunan dört siyasi partinin liderleri ve milletvekilleri darbeye karşı açık net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep birlikte imzalamışlardır. Gönlüm ister ki bu güzel mitinge, beraberliğe eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı. Çünkü, Gazi Mustafa Kemal şunu söylüyor, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır”, 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır.”

12 maddelik bir manifesto okuyan CHP lideri, laikliğe vurgu yaptı, demokrasinin altını çizdi, devlette liyakat sisteminin geri gelmesini istedi, Cumhuriyet’in kurucu değerlerine sahip çıkılmasını talep etti.

Parlamenter sistem ve hukukun bağımsızlığınIN güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan CHP lideri, medyanın özgürlüğünün önemine değinirken siyaset ve din arasına çizgi çekilmesini de istedi.

“Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım. Yapacağımız ilk iş camide siyaset olmayacak, adliyede siyaset olmayacak, kışlada siyaset olmayacak. Adalet arıyorsak, onları başka bir yerde aramamız lazım. Bizim soylu bir anlaşmaya ihtiyacımız var. Bizim milleti kardeş kılma gibi bir görevimiz var. Siyasette öz eleştiri yapmak gerekiyor. Eğer geçmişi iyi tahlil edebilirsek gelecekte çok daha güzel bir Türkiye inşa edebiliriz. Demokrasi milletin iradesidir. Onun için diyoruz, ne darbe ne dikta, yaşasın tam demokrasi diyoruz.”

Akar: Hain FETÖ TSK’nın şanlı tarihine leke sürdü

Programda yer almadığı halde son dakika değişikliğiyle mitingde konuşma yapan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ise TSK’nın gerçek evlatlarının bu darbe girişimine karşı çıktığının altını çizdi.

Akar, “15 Temmuz günü ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte TSK’ya sızmış bir kısım illegal çete üyesi, terörist hain FETÖ tarihimizde görülmemiş bir şekilde, vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve rezaleti yaşatmış ve TSK’nin şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürmüşlerdir. Her yönüyle milli ve yerli olan yüksek siyasi liderlikçe verilen direktifler doğrultusunda aziz milletimiz ve TSK’nin gerçek evlatlarıyla emniyet mensupları kahramanca bu hain girişime karşı koymuşlardır” dedi.

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği 'Hakimiyet milletindir' düsturu sonsuza dek sürecektir” diyen Genelkurmay Başkanı bayrak, vatan, millet ve devletim için ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıyla mücadele eden TSK’nın demokratik hukuk sistemi içinde görevinin başında olduğunu belirtti.

Akar’ın konuşması sık sık alkış ve tezahüratlarla kesilirken Genelkurmay Başkanı bu ilgiye teşekkür ederek karşılık verdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG