Erişilebilirlik

Yeniden Yeni Anayasa ve Başkanlık Tartışmaları


1 Kasım seçimlerinden kesin bir zaferle çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi’nden seçim sonrası gelen ilk açıklamalar kurulacak yeni hükümetin ana gündeminin toplumu kucaklamak ve yeni anayasa çalışmalarına hız vermek olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştükten sonra İstanbul Atatürk Havalimanı önünde kendisini bekleyen partililere seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Kasım’ın AK devrimin yıldönümü olduğunu söyledi.

Davutoğlu: Bu seçimin mağlubu yok, gerçek bayram 2023’te

Davutoğlu, ‘‘Millet bize güvenini gösterdi. Allah'a hamdediyoruz ve milletimize teşekkür ediyoruz. Gazeteciler bana bu oy artışının sebebini sordu, tek bir sebebi var dedim: Samimiyet. Bu seçimin mağlubu yoktur. Bu seçimin galiba ülkemizdir. İstanbul'umuzda oylarımız 985 bin arttı. Türkiye genelinde 4,5 milyon. Demek ki biz beş ayda 4,5 milyon vatandaşımızın gönlüne girmişiz. İnşallah şimdiden 2019'un ayak seslerini hissediyorum. Ama gerçek bayram, 2023'te,’’ dedi.

Başbakan Davutoğlu AKP’nin seçim başarısının Bosna'dan Filistin'e, Somali'den Suriye’ye kadar dualarla kutlandığını söyledi: ‘‘Elhamdülillah, millet de bizimle, Allah da bizimle. İşte, yeni bir tarih yazmaya gidiyoruz. Tarihi bundan sonra biz okumayacağız, biz yazacağız tarihi. Tarihi yazma iradesini ben dolaştığım 81 vilayette görüyorum.’’

Ömer Çelik: Sivil anayasa yapalım

Başbakan daha sonra parti genel merkezinde toplanan AKP Merkez Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Toplantı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Ömer Çelik, iktidar partisinin öncelikli gündeminin yeni anayasa olduğunun işaretini verdi.

Çelik, ‘‘Türkiye'nin hala birtakım revizyonlar, sivilleştirmeler yapılmasına rağmen eski anayasa ile yönetiliyor olması kabul edilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne her seferinde milletimiz bu talimatı vermektedir. Demektedir ki: 'Yeni anayasa yapın.' Siyasi partilerin bu konudaki her türlü destek, iş birliği, mekanizma kurma, karşılıklı diyalog geliştirme çağrılarına açığız. Buradan da bir kere daha çağrı yapıyoruz: Gelin, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak sivil bir anayasa yapalım," dedi.

Çelik: Rövanş duygusu içinde değiliz

Ufak tefek itirazlar dışında seçim sonuçlarının genel kabul gördüğüne dikkat çeken AKP Parti Sözcüsü, Türkiye’nin en güçlü partisi olan AKP’nin, kendisine oy vermeyen seçmeni dışlamayacağına vurgu yaptı.

Çelik, ‘‘AK Parti, Türkiye'de en güçlü merkez partisidir, sadece siyasi merkezi temsil etmemektedir aynı zamanda toplumsal merkezi de temsil eden yegane partidir. Sosyolojik olarak da Türkiye'nin toplumsal yapıştırıcısı, toplumsal tutkalı, toplumsal omurgası durumundadır. Türkiye'de öteki yoktur, herkes biz duygusunun içindedir. Hayat tarzı bakımından bütün farklı kesimlerin hiçbirisi Türkiye'de kiracı değildir, herkes bu ülkede ev sahibidir. Hiç kimseyle bir rövanş duygusu içinde değiliz. Rövanş siyaseti, negatif dil, rövanş dili bizim kitabımızda yazmaz,’’ dedi.

Çelik’ten ‘Çözüm Süreci’ne yönelik mesajlar

AKP Parti Sözcüsü, 7 Haziran seçimleri sonrası Suruç katliamı, Ceylanpınar’daki polis cinayetleri, Dağlıca saldırısı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kandil dağındaki PKK hedeflerini bombalamasıyla rafa kaldırılan çözüm süreciyle ilgili de mesaj verdi.

PKK’nın silahlı unsurlarını ülke dışına çıkarma konusunda verdiği takvime uymadığını ve silahlı unsurlarının sadece %15’ini tahliye ettiğini söyleyen Ömer Çelik, Türkiye’nin silahlı unsurlara tahammülü olmadığının altını çizdi: ‘‘Hiç kimsenin Çözüm Süreci'ni bahane ederek kamu düzenini imha etmesine, yaralamasına müsaade etmeyiz, biz kamu düzeni adına demokrasiyi rafa kaldıran bir anlayışa da sahip değiliz. Hem kamu düzeni hem de demokratikleşme, birbirini besleyen iki unsur olarak bundan sonra devam edecektir. Dolayısıyla kamu düzeni sağlandıktan, kamu düzeni konusunda tam hakimiyet sağlandıktan sonra o buzdolabı meselesi yeniden gündeme alınır, buzdolabından çıkarılabilir ama terörle mücadelenin herhangi bir aşamasında kamu düzeni tam sağlanmadan karşı taraftan gelen 'Çözüm Sürecini yeniden devreye sokalım' türü çağrıların hiçbirini ciddiye almıyoruz, her birine kulağımız kapalıdır’’.

Akdoğan: Öcalan’ı diri diri gömdüler

Çözüm süreciyle bir diğer mesaj da Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’dan geldi. NTV yayınına katılan Başbakan Yardımcısı, çözüm sürecinin mimarı ve sahibinin hükümet, bozguncusunun ise PKK olduğunu ifade etti.

Yalçın Akdoğan, ‘‘’Devletle görüşülüyor, seçimden sonra başlayacak’ dediler. Böyle bir şey yok. Çözüm süreci bağlamında o noktaya gelebilmemiz için şartların olgunlaşması gerekir. Sürece çok kötülük yaptılar. Öcalan'ı da diri diri oraya gömdüler. Erdoğan karşıtlığı yapıyor gibi görünüp Öcalan'ı batırmaya çalıştılar. ‘Çözüm süreci başladı, devam ediyor' diyebilmemiz için bu süreci zehirleyen faktörlerin tasfiye edilmesi lazım," diye konuştu.

HDP’yi Kandil’in yaklaşımıyla başka yola girmekle suçlayan çözüm sürecinin etkili ismi, yeni anayasada başkanlık sistemine geçişte ısrarcı olacaklarının altını çizdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG