Erişilebilirlik

Yeni Yaptırımlar İran Devlet Televizyonunu Hedef Alıyor


İran Devlet Televizyonu
İran Devlet Televizyonu
Amerika, İran’ın nükleer programını hedef alan yaptırımlar listesine devlete ait yayın kuruluşlarını da ekledi.

Maliye Bakanlığı, İran Radyo Televizyon Kurumu ve kurumun başkanı İzetullah Zergami’nin Amerikan finans sistemine erişimini engelleme karar aldı.

Karar ayrıca, İran Bilişim Polisi ve İran İletişim Denetleme Kurumu ve İran Elektronik Endüstrisi kurumlarını da kapsıyor.

Amerikalı bir yetkili bu kurumların sansür, yayın bozma ve sosyal medyayı kullanarak siyasi muhalifleri izleme gibi eylemlerde bulunduğunu söyledi. Kararla beraber televizyoncular, İran’da siyasi muhalefeti sansürleyen bir kurum olarak hedef alınıyor.

Amerikan kanunlarına göre Maliye Bakanlığı, İran’da halkın özgürce bilgilendirmesini sınırlayan herhangi bir kurumu hedef alabiliyor.

Amerikan yönetimi, İran’ın 2009 cumhurbaşkanlığı seçiminden ve Arap Baharı’nın başlangıcından bu yana, İran’ın yabancı kanalların ve özellikle BBC ve Amerika’nın Sesi gibi kanalların frekanslarına müdahaleyi arttırdığını bildiriyor.

Obama yönetimi, Tahran hükümeti üzerinde kurulan baskının, İran nükleer silah programına devam ettiği ve insan haklarını ihlal ettiği sürece devam edeceğini söylüyor.

Daha önce açıklanan ve İran’ın petrol gelirlerini hedef alan yaptırımlar bugün yürürlüğe girdi.

Bu yaptırımlar İran’ın yurtdışında bulunan petrol gelirlerini kullanmasını ve bu fonları ülkeye aktarmasını engelliyor.

Amerikalı bir yetkili bu kararın amacının, İran’ın azalan petrol gelirlerine erişmesini zorlaştırmak olduğunu söyledi.

Bugün açıklanan karar, İran’a yaptırımlar zincirinin sonuncu halkası. Amerika’nın da aralarında bulunduğu bazı Batılı devletler İran’ın gizlice nükleer silah üretmeye çalıştığına inanıyor. İran ise programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçmişte aldığı yaptırım kararlarıyla, İran’ı uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya almaya ve BM gözlemcilerinin nükleer tesislere girmelerine izin vermeye zorlamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG