Erişilebilirlik

Yeni WikiLeaks Belgeleri Pakistan'la İlgili Kuşkulara Yer Veriyor


Yeni WikiLeaks Belgeleri Pakistan'la İlgili Kuşkulara Yer Veriyor
Yeni WikiLeaks Belgeleri Pakistan'la İlgili Kuşkulara Yer Veriyor

WikiLeaks tarafından açıklanan yeni Amerikan diplomatik belgelerinde Pakistan’ın elindeki nükleer malzemelerin güvenliği ve bu ülkenin Afganistan sınırındaki direnişçilerle savaşma konusundaki samimiyeti sorgulanıyor.

Diplomatik kriptoların ayrıntıları New York Times ve İngiliz Guardian gazetesinde yayınlandı.

2009 yılı Şubat ayında yayınlanan bir kriptoda, İslamabad’daki Amerikan Büyükelçisi Anne Peterson’un ifadeleriyle, Amerikalı yetkililerin Pakistan’daki bir nükleer tesiste çalışan herhangi bir kişinin silah imal edilebilecek miktarda nükleer malzemeyi “aşamalı bir şekilde dışarı kaçırabileceğinden” kuşku duyduğu yazıyor.

Fransız haber ajansına konuşan Pakistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Abdül Basit, bu kaygıların yersiz olduğunu açıkladı.

Bir başka haberde de Pakistan’a yapılan mali ve askeri yardımların, bu ülkeyi İslamcı militanlara verdiği destekten vazgeçirmeyeceği, İslamabad hükümetinin İslamcı militanları Hindistan’a karşı güvenlik stratejisinin bir parçası olarak kullandığı iddiaları var.

Buarada Interpol, İsveç’te tecavüz iddialarıyla hakkında tutuklama kararı çıkarılan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ı “en çok arananlar” listesine ekledi. Interpol’ün uluslararası tutuklama kararının, nerede olduğu bilinmeyen Assange’ın başka ülkelere seyahat etmesini zorlaştırması amaçlanıyor.

XS
SM
MD
LG