Erişilebilirlik

Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanından ‘Radikal İslami Terörizm’ İfadesine İtiraz


Amerikan yönetiminin yeni ulusal güvenlik danışmanı Korgeneral H.R. McMaster’ın, Başkan Donald Trump ve üst düzey danışmanlarının pozisyonuna ters düşecek şekilde, ekibine “radikal İslami terörizm” ifadesini kullanmamalarını söylediği öne sürüldü.

New York Times gazetesinin haberine göre, McMaster ekibiyle yaptığı ilk kapsamlı toplantıda, terör eylemlerinde bulunan Müslümanlar’ın İslam dinini yozlaştırdığını ve “radikal İslami terörizm” ifadesini kullanmanın sakıncalı olduğunu çünkü teröristlerin eylemlerinin “İslam’la bağdaşmadığını” belirtti.

Gazete, haberinin kaynağını toplantıya katılan kişilere dayandırdı. Habere göre McMaster’ın sözleri, Başkan Donald Trump ve istifa eden bir önceki ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in kullandığı söylemlerle çelişiyor. Bu durumun, McMaster’ın konseyi Flynn’in ideolojik görüşlerinden uzaklaştırabileceğinin ilk işareti olabileceği yorumları yapılıyor.

McMaster’ın söylemi, daha ziyade eski başkanlar Barack Obama ve George W.Bush’unkiler ile uyuşuyor. Her iki başkan da terör eylemlerini İslam dininden ayrı tutmaya özen gösteriyordu.

Başta Trump’ın baş stratejisti Stephen Bannon olmak üzere İslam diniyle ilgili farklı bir persektife sahip birçok üst düzey danışmanın bulunduğu Beyaz Saray’da, McMaster’ın bu konudaki nüfuzunun derecesi zamanla görülecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG