Erişilebilirlik

Ian Lesser: 'Yeni CHP'nin Performansı Merak Ediliyor'


Ian Lesser
Ian Lesser

12 Haziran seçimleri Amerika’da da ilgiyle izleniyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçimlerden başarılı çıkması Washington açısından bir sürpriz olmayacak. Ancak yeni liderliğe sahip Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçimden nasıl bir sonuçla çıkacağı merak konusu. Amerikan Alman Marshall Fonu Türkiye uzmanı Ian Lesser’ın görüşleri.

Amerikan Alman Marshall Fonu Türkiye Programı Direktörü Ian Lesser’a göre Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçimlerin galibi olarak çıkacağı beklentileri Washington açısından şaşırtıcı değil. Ama Cumhuriyet Halk Partisi açısından beklentiler farklı. Uzmana göre CHP’nin seçime yeni liderle giriyor olması, partinin seçimden nasıl bir sonuçla çıkacağı yönünde Washington’da merak uyandırıyor. Öte yandan Lesser, AKP’nin Türk siyasetindeki gücünün temel kaynaklarını hala koruduğuna, son birkaç yıldır bu gücü arttırdığına dikkati çekiyor.

Amerikan Alman Marshall Fonu uzmanı açısından AKP’nin Türkiye’deki milliyetçi ve Kürt tabanların desteğini araması normal. Türkiye’de milliyetçiliğin güçlü bir duygu olduğuna dikkati çeken uzman bu duyguyu dikkate almadan seçimleri kazanmanın güç olduğuna işaret ediyor. Lesser, “Özellikle Kürt açılımının sonuç vermemesi ve PKK’nın şiddet eylemlerine geri dönmesi, politikacıları milliyetçi karta oynamaya zorlayacak,” diye konuşuyor.

Kürtler açısındansa durumu farklı değerlendiren Ian Lesser, Türkiye’de yeni nesil Kürt tabanın muhalif tavrını, PKK’ya destek vererek ya da özerklik isteyerek göstermediğini, Ankara’nın karşısına daha karmaşık bir muhalefet olarak çıktığını belirtiyor. Ian Lesser “Kürt sorunu açısından bakıldığında bu seçimlere hem siyasi ve güvenlik kaygılarıyla, hem de öte yandan artan milliyetçilik duygularıyla giriliyor,” diyor.

Amerikan Alman Marshall Fonu uzmanı Ian Lesser, Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunun da Washington’da ilgiyle izlendiğini söylüyor. Uzman bununla birlikte demokratikleşme sürecini bir düzlem gibi görmenin hata olduğuna işaret ediyor. “Demokratikleşme geri dönüşü olmayan, kriz yaşanmayan bir ilerleme süreci değil. Tüm toplumlar bunları yaşar. Türkiye bugün bu kaygıları, bu tartışmaları yaşıyor,” diyen uzman, Türkiye’yi bir demokrasi olarak gördüğünü belirtiyor. Türkiye’de seçimlerin yapılabildiğine ve canlı sivil toplum yapısına sahip olduğunu kaydeden Ian Lesser, yine de partilerin uzun dönem iktidarda kalması durumunda bazı risklerin de yaşanabileceğine işaret ediyor.


XS
SM
MD
LG