Erişilebilirlik

Yeni KHK’larla 10 Bin 482 Memur İhraç Edildi


15 Temmuz darbe girişimi suçlamasıyla polis tarafından götürülen zanlıya tüküren bir kişi
15 Temmuz darbe girişimi suçlamasıyla polis tarafından götürülen zanlıya tüküren bir kişi

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Türkiye’de iki kanun hükmünde kararname daha yayınlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren 675 ve 676 sayılı KHK’larla 2 haber ajansı, 10 gazete ve 3 dergi kapatıldı; 10 bin 482 kamu görevlisi ihraç edildi.

Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi ile birlikte Dicle Haber Ajansı, Jin Haber Ajansı, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş Gazetesi, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Expres, Prestij Haber, Urfanatik Gazetesi, Kızıltepe’nin Sesi kapatılan yayın organları arasında yer aldı.

Yaklaşık 20 yıldır yayın yapan Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergileri de Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı.

En fazla ihraç Adalet, sağlık ve milli eğitim bakanlıklarında

675 sayılı kararname ile Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yargıtay, Sayıştay, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Atatürk Türk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumu, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, BDDK, Diyanet İşleri Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SPK, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bakanlıklar da görevli çok sayıda müdür, uzman, katip, denetçi, danışman, işçi, imam hatip, mimar mühendis de ihraç edildi.

Bu kararnamede en büyük ihraçlar Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 2216, Adalet Bakanlığı'ndan 2534 Sağlık Bakanlığı’ndan ise 2774 Memur ihraç edildi.

Son kararnamelerle Dışişleri Bakanlığı'ndan atılan personel sayısı ise 102. Memuriyetten çıkarılan bakanlık personeli arasında iki büyükelçi de bulunuyor. Kudüs büyükelçisi iken Haziran ayında merkeze çekilen Büyükelçi Mustafa Sarnıç ve 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası merkeze çekilen Zagrep Büyükelçisi Ahmet Tuta ihraç edildi.

Tuta, 2009-2014 yılları arasında Ahmet Davutoğlu'nun özel kalem müdürlüğü görevindeydi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 102 imam hatip, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 34 subay ve assubay, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan 7 personel ile 183 Yargıtay ve 69 Sayıştay görevlisi kamu görevinden çıkarıldı.

1267 akademisyen üniversiteden atıldı

Türkiye’deki birçok devlet ve vakıf üniversitesinde görev yapan 1267’de üniversiteden uzaklaştırıldı. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası tutuklanan İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Mehmet Altan ile yine Gülen cemaatine yakın gazetelerde yazan Prof. Eser Karakaş da üniversiteden atıldı.

Yine İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan Doçent Zeynep Kıvılcım ve Dr. Erhan Keleşoğlu da aynı kararnameyle devlet memurluğundan çıkarıldı.

Kamu görevinden men edilen kişilerin pasaportları da iptal edildi.

Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada'da yüksek öğrenim gören 93 öğrencinin de öğrencilikle ilişikleri kesildi.

Göreve iade edilen kamu görevlileri ve yeninde açılan yayın organları

675 Sayılı KHK’nın 3. Madde’si daha önce ihraç edilen kamu görevlilerin göreve iadesini öngörüyor. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde görevli Tümamiral Bekir Sıtkı Cebeci ve Tuğgeneral Melih Hamdi Ünal’la birlikte 37 subay ve astsubay görevlerine iade edildi.

Göreve iade edilen subaylar arasında Kara Kuvvetleri karargahında görevli istihbarat binbaşı Ersel Sevinç ile birlikte 11 pilot da yer aldı.

Aynı kararnamenin uyarınca daha önceki kararnamelerde kapatılmış olan SRT Televizyonu, Umut FM, Yağmur Radyo ile Hakikat, Ege’de Son Söz, Bingöl Olay, Lider, Kurtuluş, İşcehisar gazeteleri yeniden açıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG