Erişilebilirlik

Yeni Kabinede Yolu ABD'den Geçen Bakanlar


Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı 64’üncü hükümette, tecrübeli isimlerle genç isimler bir arada yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu yeni kabinenin ilginç bir özelliği de, yolu bir şekilde Amerika’dan geçen yedi ismin, yeni hükümette buluşması oldu. Eğitim ve çalışma hayatlarını bir dönem Amerika’da yaşayarak sürdüren toplam yedi bakan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni kabinesinde yeralan isimler arasında oldu.

Yeni kabinede yeralan beş Başbakan Yardımcısından üçü, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, hayatlarının bir döneminde Amerika’da yaşadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Volkan Bozkır, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Enerji ve yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bir dönem yolu Amerika’dan geçen bakanlar arasında yer aldı.

Mehmet Şimşek
Mehmet Şimşek

Mehmet Şimşek: New York’ta çalıştı

Yeni kabinede görevini ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak sürdürmesi beklenen Mehmet Şimşek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra, yüksek lisans eğitimini için önce İngiltere'ye gitti. University of Exeter'de yüksek lisans eğitimini tamamlamasının ardından, 1993 yılında Türkiye’ye dönüp iş aramaya başladı. Hürriyet gazetesinde gördüğü bir ilan, Şimşek’in dikkatini çekti. Amerikan Büyükelçiliği ekonomi analisti arıyordu, Şimşek’in iş başvurusu kabul edildi ve Amerikan Büyükelçiliği’nde kıdemli ekonomist olarak tam dört yıl süreyle görev yaptı. Sonra da dünyanın finans merkezi New York’ta yaşama hayallerini, 1997 yılında gerçeğe dönüştürüp bu kente yerleşti. Şimşek, New York’ta uluslararası yatırım bankası UBS'in hisse senedi analiz kısmında araştırmacı olarak çalışmaya başladı.1998 yılında İstanbul’da tesadüfen tanıştığı Wisconsin doğumlu Amerikalı Annalise Granwald’e aşık oldu. Annalise Granwald ile Mehmet Şimşek ile 20 Ocak 1999’da evlendiler ve tam on yıl sonra boşandılar. Annalise Granwald boşanma sonrasında ülkesi Amerika’ya geri döndü.

Numan Kurtulmuş
Numan Kurtulmuş

Numan Kurtulmuş: New York’ta öğretim görevlisiydi

Yeni kabinde Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Numan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından yüksek lisans eğitimini tamamlamak için Amerika’yı seçti. 1988-1989 yılları arasında Amerika'nın Pennsylvania eyaletinin, Philadelphia kentindeki Temple Üniversitesi School of Business & Management’ta lisansüstü eğitim yaptı. 1990 yılında Philadelphia’dan New York’a taşındı. 1993 yılına kadar Cornell Üniversitesi, New York State School of Industrial & Labor Relations bölümünde, misafir öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kurtulmuş aynı üniversitede doktora tezini tamamlamasının ardından Türkiye’ye kesin dönüş yaptı.

volkan bozkır
volkan bozkır

Volkan Bozkır: New York eski Başkonsolosuydu AB Bakanı oldu

Volkan Bozkır, 1989-1992 yılları arasında New York Başkonsolosu olarak görevlendirildi. New York’ta yaşayan Türk toplumuyla yakından ilgilendi. Özellikle Türk toplumunu birleştirmek için, sivil toplum örgütleri ve Türk dernekleriyle birlikte ortak çalışmalar yaptı. Dışişlerinde sürdürdüğü çeşitli görevlerinin ardından, 2011 Türkiye genel seçimlerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanlığı yaptı. 2014 yılında ise Türk - Amerikan Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanlığı’na seçildi. Amerikan kongre üyeleriyle çok yakın temasları oldu. Görevi gereği, Amerika’ya çok sayıda ziyaret gerçekleştirdi, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesi için yoğun çaba harcadı. 29 Ağustos 2014 tarihinde ilk kez AB Bakanı olarak görevlendirilip hükümete giren Bozkır, yeni hükümette bu görevini sürdürecek.

Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Mevlüt Çavuşoğlu: New York’ta uzun süre yaşadı

62. dönem hükümetinde Dışişleri Bakanlığı yapan Mevlüt Çavuşoğlu, kabineye yeniden Dışişleri Bakanı olarak döndü. Çavuşoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1988 yılında mezun oldu. Yüksek öğrenimin sürdürmek için, Amerika’ya geldi. New York’a yerleşen Çavuşoğlu, New York Long Island Üniversitesi’nde ekonomi yüksek lisansı yaptı. Lisans eğitimini yaptığı sırada New York’ta çeşitli işlerde çalıştı. New York’ta kurduğu şirketle bir süre uluslararası ticaret yaptı. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak da görev yaptı. New York’ta yaşadığı dönemde çeşitli Türk derneklerinde ve öğrenci kuruluşlarında toplum yararına faal çalışmalar içerisinde oldu. New York’ta yaşayan Türk toplumunun çok yakından tanıdığı ve sevilen bir isim olan Çavuşoğlu, Brooklyn Türk Gücü takımında futbol oynadı. Bir dönem Türkiye-Amerika Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanlığı yapan Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda çeşitli çalışmalar yaptı.

Lütfi Elvan
Lütfi Elvan

Lütfi Elvan : Delaware’de yüksek lisans yaptı

2013 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak atanan Lütfi Elvan, 7 Mart 2015’te seçim çerçevesinde seçim kanunun yasal zorunluğu nedeniyle görevini Feridun Bilgin’e devretmesinin ardından bu kez kabineye Başbakan Yardımcısı olarak geri döndü. Elvan, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden bölümünden mezun olduktan sonra, İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde maden ve yöneylem araştırması alanında yüksek lisans yaptı. Elvan, daha sonra Amerika’ya gelip Delaware eyaletine yerleşti. Elvan, Delaware Üniversitesi’nde ekonomi alanında yüksek lisans yaptıktan sonra, Türkiye’ye geri döndü.

Cevdet Yılmaz Lima'daki IMF toplantısında ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'la
Cevdet Yılmaz Lima'daki IMF toplantısında ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'la

Cevdet Yılmaz : Denver’da uluslararası ilişkiler eğitimi

60'ıncı hükümette Devlet Bakanlığı yapan Cevdet Yılmaz, 61'incive 62’inci hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı. 64’üncü hükümette ise Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yeniden Kalkınma Bakanlığı’yla görevlendirildi. Cevdet Yılmaz,Ortadoğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1988 yılında birincilikle mezun oldu. 1989 yılından itibaren Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çalışmaya başladı. Yılmaz’ın da eğitimini sürdürmek için Amerika hayali vardı. Amerika’da çalışan ve eğitim gören diğer bakanların başta New York olmak üzere doğu eyaletlerini tercih etmelerinin aksine Yılmaz, Amerika’nın orta eyaletlerinden bir olan Colorado’yu tercih etti. 1992 yılında eyaletin en büyük kenti Denver’a yerleşti ve Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamasının ardından Türkiye’ye döndü.

Berat Albayrak
Berat Albayrak

Berat Albayrak: New York’ta çalıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Erdoğan Albayrak’la evli olan yeni kabinenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yükseköğretimini İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nde tamamladı. Çalışmak ve yüksek lisansöğrenimini sürdürmek için Amerika’ya yerleşti. Albayrak, New York'ta, Pace Üniversitesi, Lubin School of Business'da yüksek lisans eğitimi aldı. Finans ve Bankacılık alanındaki doktorasını "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı" üzerine hazırladığı tezle tamamladı.1999 yılından beri Çalık Grubu'nun yurtiçi ve yurtdışı şirketlerinde çeşitli görevler üstlenen Albayrak, 2002 yılında çalıştığı Çalık Holding'in Amerika bürosunda Finans Direktörlüğü ile görevlendirildi ve uzun yıllarAmerika’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG