Erişilebilirlik

Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri Değiştirecek?


Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri Değiştirecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:41 0:00
Bir süre önce dört Demokrat ve dört Cumhuriyetçi senatörden oluşan sekiz kişilik bir grup, yaklaşık 11 milyon kaçak göçmene vatandaşlık yolunu açan bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, alt komisyondan geçti ve bugünlerde Senato Genel Kurulu’nda ele alınmayı bekliyor. Senato planına göre kaçak göçmenler, kayıt yaptırdıktan sonra, özgeçmiş soruşturmasından geçtiklerinde ceza ve birikmiş vergi borçlarını ödeyerek yasal statü elde edebilecek. Aynı şekilde orijinal tasarıda işverenlerin işe alacakları kişinin yasal statüsünü kolay şekilde belirleyecek bir sistem oluşturulması şartı da yer alıyor. Tasarı, ülkeye çocuk yaşta giren kaçak göçmenlerle, tarım işçilerini kapsamıyor.

Reform tasarısı göçmenlik sisteminde önemli değişiklikler öngörüyor. Washington’daki Butzel Long Tighe Patton Hukuk Firması’nın göçmenlik avukatlarından Efe Poturoğlu yasanın ilk aşamada getireceği uygulamayı şöyle açıklıyor: “Tasarı yasalaşırsa, kaçak göçmenlere 10 yıllık geçici yasal statü verilecek. Bunun için de iki koşul aranıyor. Bunlar Amerika’da 31 Aralık 2011 tarihi öncesinden itibaren oturma şartı ve 500 dolarlık bir cezayla birlikte geçmişte elde edilen kazançlar üzerinden vergi ödenmesi olarak sıralanıyor.”

Avukat Poturoğlu, 10 yıllık geçici süre içinde bu göçmenlere çalışma ve oturma izni verileceğini ve Amerika dışına seyahat etme imkanı tanınacağını da kaydediyor. 10 yıllık süre sonunda da kaçak göçmenlere Yeşil Kart’a (Green Card) başvurusu yapma hakkı tanınacak. Efe Poturoğlu, Yeşil Kart’a başvuru sonrasında da puanlama sistemi kullanılacağını söylüyor: “Başvuru sahiplerine eğitim seviyesi, mesleği, iş tecrübesi ve Amerika’da ne zamandan beri kaldığı üzerinden puan verilecek ve daha yüksek puan toplayanlar Yeşil Kart açısından daha avantajlı olacak.”

Poturoğlu, tasarı yasalaştığı gün itibariyle kaçak durumda olanların yeni kanundan yararlanabileceğini, ancak 31 Aralık 2011’den sonra gelenlerin bundan faydalanamayacağını söylüyor. Yüz kızartıcı suç işleyenler veya üç ayrı suça karışanlar da yasa kapsamı dışında tutulacak. Aynı şekilde kendi ülkelerinde suç işleyenler de yasadan yararlanamayacak.

Yeşil Kart kurası kaldırılıyor

Tasarı yasalaşırsa, aile bireyleri sayesinde ve iş sponsorluğuyla alınan Yeşil Kart uygulamasında da değişiklik olacak. Efe Poturoğlu bunu da şu şekilde açıklıyor: “Şu anda Yeşil Kart sahibi olanlar, eşlerine oturma izni alırken 2-3 yıl bekliyorlar, yeni düzenlemeyle birlikte bu süre Amerikan vatandaşlarının eşlerinin bekleme süresi gibi birkaç aya indirilecek. Bir diğer önemli değişiklik de Amerikan vatandaşlarının kardeşlerine Yeşil Kart başvurusunda bulunma hakkının bu yasayla ortadan kaldırılması. Bir diğer önemli değişiklik de Yeşil Kart kurasının sona erdirilmesi.”

İş sponsorluğunda alınan Yeşil Kart uygulamasında da değişiklik var. Poturoğlu bu değişiklikleri de şöyle sıralıyor: “Doktora eğitimliler Yeşil Kart kotasına dahil edilmeyecek. Her yıl belirlenen Yeşil Kart sayısının %40’ı da yüksek lisans derecesine sahip olanlara ayrılacak.

Yüksek lisanslıların şansı yüksek

Yeni yasayla H1-B uygulamasında da değişiklikler yapılacak. Avukat Efe Poturoğlu bunları da şöyle açıklıyor: “H1-B vizesine ayrılan kota 65 bin. Yeni yasayla bu, 110 bine çıkarılacak. Ayrıca yüksek lisanslılara ayrılan 20 binlik kota da 25 bine yükseltilecek.”

Poturoğlu’nun dikkat çektiği bir diğer değişiklik de H1-B vizesine sahip olanların eşlerine de Amerika’da çalışma izni verilecek olması. Mevcut uygulamada eşlere çalışma izni verilmiyor.

Yeni vize türleri

Yeni yasa yeni vize türleri de getiriyor. Bunlardan biri de girişimci vizesi. Poturoğlu bu vizenin Amerika’da şirket kuracak kişilere verileceğini söylüyor. W vizesi de yine yeni yasayla getirilmesi umulan başka bir vize türü. “Bu vize de üniversite diplomasi olmayıp, kendi alanlarında yetenekli ve tecrübeli olan kişilere verilecek,” diyen Poturoğlu, bu vizeyi alabilmek için Amerika’da bu meslek dalında elemana ihtiyaç olması ve ilgili kişinin kendisine bir şirket sponsoru bulması gerektiğine de işaret ediyor.

Göçmenlik reform paketini Demokrat senatörlerden Charles Schumer, Dick Durbin, Robert Menendez ve Michael Bennet ile Cumhuriyetçi senatörler John McCain, Lindsey Graham, Marco Rubio ve Jeff Blake birlikte hazırladı. Bu senatörler, göçmenlik sorununun yoğun yaşandığı eyaletleri temsil ediyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG