Erişilebilirlik

Yeni Ebola İlaçları Yolda


Yeni Ebola İlaçları Yolda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Ebola virüsü Afrika’da binin üzerinde can kaybına yol açarken Dünya Sağlık Örgütü, Ebola taşıyanlara deneysel ilaçlar verilmesini onayladı

Amerikalı ve İspanyol misyonerlere verilen Ebola serumları California’da bulunan küçük bir firma tarafından üretiliyor. Firma yetkilileri serumun tükendiğini ancak üretimi hızla arttırmaya çalıştıklarını söylüyor.

Yeni tedaviler ve aşılar üzerinde çalışan başka firmalar da var. Iowa’daki Newlink Genetik firması, maymunlar üzerinde %100 başarılı olan bir aşı geliştirdiğini söylüyor. Firma, aşının geliştirilmesi ve hızla insan üzerinde test edilmesi için federal yardım almış. Doktor Jay Ramsey firma yetkilisi: “Gece-gündüz bu aşı üzerinde çalışıyoruz.”

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri, Teksas Tıp Fakültesi’ne etkili Ebola tedavileri geliştirmesi için finansman sağladı. Thomas Geisbert araştırma ekibinin lideri.

Geisbert, “Bu finansmanın amacı, Ebola’ya karşı en etkili üç tedavi yöntemine odaklanmamız,” şeklinde konuşuyor.

Bu tedaviler maymunlar üzerinde başarılı olmuş ve şimdi insan üzerinde test edilecekler.

Geisbert, “Projenin hedeflerinden biri de bu değişik tedavileri birleştirmek. Örneğin, HIV virüsünün tedavisinde farklı ilaçların birarada kullanılması başarı sağladı. Ebola’nın tedavisinde de aynı uygulamanın başarılı olacağını düşünüyoruz,” şeklinde konuşuyor.

1976’dan beri Sahra Çölü’nün güneyindeki Afrika ülkelerinde 15’in üzerinde Ebola salgını görüldü ama hiçbirinde test edilmiş bir tedavi yöntemi kullanılamadı. Bunun nedenini, tropik hastalıklar uzmanı Doktor Peter Hotez açılıyor: “Sorun Ebola’nın ihmal edilmiş bir tropik hastalık olması. Bu hastalığın ticari pazarı olmadığı için büyük uluslararası firmalar ilaçlara yatırım yapmadı.”

Ebola araştırmasının kamu ve özel kurumların sağladığı finansmana bağlı olması ilerlemenin çok yavaş olmasına ve salgınlarda çok sayıda can kaybı olmasına yol açıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG