Erişilebilirlik

Dünya Bankası Yeni Başkanını Seçti


Dünya Bankası Yönetim Kurulu Amerikalı Jim Yong Kim’i başkan seçti.

Başkan Barack Obama, Kore asıllı doktor ve üniversite rektörü olan Jim Yong Kim’i aday göstermişti.

52 yaşındaki kamu sağlığı uzmanı Jim Yong Kim’in başkanlığı, Dünya Bankası için sürpriz seçim olarak nitelendiriliyor.

Jim Yong Kim, Haziran ayında görevinden ayrılacak olan Robert Zoellick’in yerine geçecek.

Geleneksel olarak Dünya Bankası başkanlığına bir Amerikalı, Uluslararası Para Fonu IMF’nin başkanlığına da bir Avrupalı getiriliyor

Normalde Dünya Bankası başkanları arasında finans ve bankacılık alanında bir geçmiş aransa da Obama, Jim Yong Kim’in bir doktor ve antropoloji uzmanı olarak yoksulluk ve hastalıkla mücadelede daha nitelikli başkan adayı olduğunu savunmuştu.

Obama Kim’i aday gösterirken özellikle 20 yıl boyunca gelişmekte olan ülkelerdeki koşulları iyileştirme ve AIDS’le mücadele konularında çalıştığına dikkati çekmişti

Jim Yon Kim beş yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç etti ve çocukluğunu Iowa eyaletinde geçirdi. Kim, Temmuz 2009’dan bu yana New Hampshire eyaletindeki ünlü Dartmouth Üniversitesi’nin (Dartmouth College) rektörlüğünü yapıyor.

Amerika, 187 üyeli Dünya Bankası’nın en büyük mali destekçisi. Banka, yoksullukla mücadele ve kalkınmaya ağırlık veriyor. Merkezi Washington’da bulunan Dünya Bankası, baraj, yol ve diğer altyapı projelerine destek olmak amacıyla bu ülkelere kredi de sağlıyor.

XS
SM
MD
LG