Erişilebilirlik

'Yeni Bir Japon Mucizesi Yaratacağız'


'Yeni Bir Japon Mucizesi Yaratacağız'
'Yeni Bir Japon Mucizesi Yaratacağız'

Japonya hükümeti, deprem ve tsunami felaketlerinin yol açtığı zararın 309 milyar Dolar’ı bulacağını açıkladı. Çifte felakette, fabrikalar, yollar ve elektrik hatları büyük zarar gördü.

Yarım milyona yakın kişi de evsiz kaldı. Hükümetin tahminleri doğru çıkarsa, deprem ve tsunami, mali açıdan en yıkıcı felaket olarak dünya tarihine geçecek.

Ev, işyeri ve alt yapının yeniden inşası 309 milyar Dolar’ı bulabilir. Ancak bu tam olarak depremin maliyetini yansıtmıyor.

Tokyo, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin kalbinin attığı yer. Ama deprem sonrasında kentte sık sık elektrikler kesildi. Bu kesintilerin ekonomiye getirdiği yük henüz hesaplanmış değil.

Eski Maliye Bakanı Makoto Utsumi, gelecek ayların daha da zor geçeceğini söylüyor. Utsumi, “Kısa dönemde çok ciddi sorunlar var, onun için 6 ya da 9 ay ekonomi küçülecektir. Ama uzun vadede yeniden imar çalışmaları ekonomiye canlılık katar, önümüzdeki üç dört yıl ekonomi hız kazanır” diyor.

Dev dalgalar çoktan okyanusa çekildi ama etkileri kıyılarda hala hissediliyor. Tokyo’nun sebze ve balık hali dünyanın en büyük hallerinden biri. Hergün onbinlerce ton sebze ve balık bu halde el değiştirir. Ama Amerika ve birkaç ülke Japon gıda ürünlerine yasak koyduğundan halde sıkıntılı günler yaşanıyor.

Kabzımal Daiisuke Ichikawa, "Sadece Fukuşima değil, Çiba ve diğer yerler de, radyasyondan etkilendi. Buralar benim iş yaptığım yerler," diyor.

Hiro Masamoto, kabzımal değil ama bıçakçı dükkanı balıkçılara hizmet verdiğinden endişeli. Masamoto, “Durum kötü ama daha da kötüleşebilir, hale müşteri gelmezse hepimiz batarız,” diyor. Japonya’nın hızlı trenleri felaket bölgesinde tekrar çalışmaya başladı. Otoyollar da yeniden trafiğe açıldı. Ama birçok uluslararası şirket, çalışanlarını Tokyo’dan tahliye etti. Çok sayıda konferans, toplantı ve kongre organizasyonu iptal edildi.

Japon ekonomisi 2009 yılında resesyondan çıkmaya başlamıştı. Eski Maliye Bakanı Makoto Utsumi, Japonya’nın yeniden ayağa kalkacağını söylüyor. Utsumi, “Yeniden imar çalışmaları için paramız, teknolojimiz ve kapasitemiz var. Daha da önemlisi bu tür zorlukların üstesinden gelmesini bilen bir ulusuz. Tekrar bir başarı örneği olacağız,” diyor. Utsumi gibi birçok Japon da 1980’lerde gerçekleştirdikleri ekonomik mucizeyi tekrarlayacaklarına inanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG