Erişilebilirlik

Yeni Bir İlaç HIV ile Mücadelede Ümit Vadediyor


Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, sağlıklı insanların, AIDS’e yol açan HIV enfeksiyonunu kapma riskini azaltmak amacıyla kullanabileceği Truvada adlı ilacı onayladı. Amerika’nın Sesi, bu kararın hastalığın yayılmasını önleme çabalarını nasıl etkileyeceğini araştırdı.

Truvada’nın geliştirilmesi ve denenmesi yıllar sürdü. Normalde bir çok ülkede AIDS hastalarının tedavisinde kullanılan ve günde bir kez ağızdan alınan bu ilaç, şimdi HIV virüsünün bulaşma riski yüksek sağlıklı kişiler için, bu riskin azaltılmasında kullanılacak.

Kali Lindsey, Ulusal AIDS Azınlık Konseyi’nden: Kali Lindsey, “Truvada bir profilaksis, yani önleyici bir ilaç. Sağlıklı birinin HIV kapmasını önlemede bir dönüm noktası. Sanıyorum bundan sonra bir şeyler değişebilir,” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü AIDS Programı Direktörü Dr. Gottfried Hirnchall, “Tabi bunun en iyi nasıl yapılacağını, kimlerin yarar göreceğini bekleyip göreceğiz,” şeklinde konuşuyor.

Skype üzerinden Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Dr. Hirnchall, bu ilacın herkes için olmadığını söylüyor: “Bir şeyi unutmayın. Önleyici bir ilaca başladığınız zaman, bunu ömrünüzün geri kalan her günü almak zorundasınız.”

AIDS eylemcileri de, Truvada’nın biri HIV pozitif, diğeri negatif olan ve birbirine sadık çiftler için uygun bir çözüm olduğu görüşünde.

İlaç ucuz olmadığı için, ancak masrafını bir ömür boyu üstlenebilecek kişiler düzenli kullanmaya başlayabilir. İlacı kullananlar, prezervatif kullanımı gibi koruyucu önlemlere de devam etmek zorunda.

Dünya Sağlık Örgütü, bir süre sonra HIV virüsü bulaşmamış kişilerin virüsten korunmaları için, bu tür önleyici ilaçları nasıl kullanabilecekleri konusunda bir kılavuz yayınlamaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG