Erişilebilirlik

Yeni Bir Film Eskimeyen Bir Konuyu Tartışmaya Açtı


Bully isimli belgesel Amerika’da okullarda arkadaşlarının alay ve tacizlerine maruz kalan çocukların durumunu anlatıyor. Başlangıçta film, Amerikan Sinema Birliği’nce “R” kategororisinde değerlendirildi. Bu tanımlama içindeki filmleri 17 yaşındaki çocuklar, aile büyükleri yanlarında olmadan göremiyor. Ancak bazı çevreler, her çocuğun izlemesinde büyük yarar olan bu tür bir filme yaş sınırlaması getirmenin yanlış olduğunu söyledi. Açılan bir imza kampanyasından sonra Amerikan Sinema Birliği kararını değiştirdi.

Tyler Long mutlu bir çocukken, okulda maruz kaldığı taciz ve alaylar yüzünden 17 yaşında intihar etmiş.

Tyler Long'un babası David Long, "Bir keresinde okulda kafasını dolaba sokup, kapısını üzerine kapatmışlar. Bazıları da ‘Git kendini öldür’ demiş. Sonunda bu tacizlere dayanamaz hale gelmiş," şeklinde konuşuyor.

Yönetmen Lee Hirsch, “Bully-Tacizkar” adlı belgeselinde Tyler gibi beş çocuğun dramını ve okullarda tacizi anlatıyor: "Kentlerdeki, kasabalardaki her okulda bunlar oluyor. Burada belgelediğim hikayeler az görülür örnekler değil, tüm Amerika’da yaşanan sorunlar."

Tacize uğrayanların öyküleri Georgia eyaletinden, Iowa’ya kadar uzanıyor. Alex, yıllarca arkadaşlarının taciz ve alaylarına maruz kalmış: "Yumruklayıp, üzerime oturdular. Boğmak istediler."

Filmde, Alex’in annesinin mücadelesi ve inkar halindeki okul müdürüyle tartışması de belgelenmiş.

Lee Hirsch, tacizi görüntülemeyi de başarmış: "Bu büyük bütçeli bir proje değildi. Büyük bir ekip de yoktu. Küçük Canon kameram ve ben vardık. O yüzden de sanırım, doğal davranıp, Alex’i taciz etmekten kaçınmadılar."

Belgesel, Oklahoma’da yaşayan eşcinsel Kelby’nin uğradığı tacizlere de tanıklık ediyor: "Dolabıma, ‘senin gibi eşcinselleri burada istemiyoruz’ diye bir not koymuşlardı. Sonra öğretmen sınıfta erkek ve kız öğrencilerden toplu yoklama alırken, beni ayırdı ve ‘Kelby sen de burada mısın’ diye sordu."

Filmde hem bu çocukların hem de ailelerinin yaşadığı zorluklar gözler önüne seriliyor. Bazı çocuklar tacize dayanamayıp, intihar etmiş. Belgeselin amacı bu öykülerle insanları tacize karşı bilinçlendirmek.

Amerikan Sinema Birliği, belgeseldeki tacizcilerin küfürleri yüzünden önce filme 17 yaş sınırı koydu.

Ancak yarım milyon kişi Internet’te imzaladıkları sanal dilekçe ile karara itiraz etti. Kampanyayı, kendisi de taciz kurbanı olan Katy Butler başlattı: "Amerika’daki ve tüm dünyadaki okulların bu filmin ne kadar önemli bir mesaj verdiğini görmesini ve tüm öğrencilerine izletmesini umuyorum."

Kathy Butler’in çabaları olumlu sonuç verince filme uygulanan yaş sınırı 13’e çekildi.

XS
SM
MD
LG