Erişilebilirlik

Yemenli Muhalifler Geçici Hükümete Katılacak


Ali Abdullah Salih
Ali Abdullah Salih

Yemenli muhalifler Körfez İşbirliği Örgütü’nün hazırladığı barış planı çerçevesinde öngörülen geçici hükümete katılacaklarını açıkladı.

Plan, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in 30 gün içinde görevinden ayrılmasını ve üç aylık bir geçiş dönemi başlatılmasını öngörüyor.

Muhalif liderler, daha önce Salih görevinden ayrılmadan geçici hükümete katılmayacaklarını bildirmişlerdi. Ancak yedi muhalefet partisinden oluşan koalisyon, Körfez İşbirliği Teşkilatı’ndan “gerekli açıklamaların” yapılması durumunda geçici hükümete gireceklerini bildirdi.

Barış planı, resmi olarak ne Salih ne de muhalifler tarafından onaylanmış değil.

Bu siyasi gelişmelere rağmen sokaklarda gösteriler devam ediyor. Yemen’de güvenlik güçleri ile hükümet karşıtı göstericiler arasında çıkan çatışmalarda iki kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Görgü tanıkları İbb kentinde kalabalığı dağıtmak için ateş açan güvenlik güçlerinin bir kişiyi öldürdüğünü, 30 kişiyi de yaraladığını söylüyor. El-Bayda kentinde çıkan bir başka çatışmada da güvenlik kuvvetlerinin gözyaşartıcı bomba ve silah kullandığı bildirildi.

Göstericiler, Salih ve ailesinin yargılanmasını da istiyor. Körfez İşbirliği Konseyi’nin planı ise Salih ve ailesine yargı dokunulmazlığı tanıyor.

XS
SM
MD
LG