Erişilebilirlik

Yemen'e Karadan Müdahale Gerekli mi?


Yemen'e Karadan Müdahale Gerekli mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Suudi Arabistan, Yemen’e hava saldırıları düzenleyen Sünni devletler koalisyonuna katılması için Pakistan’a baskı yapıyor. Buarada bazı uzmanlar Yemen'de durumu kontrol altına almak için hava saldırılarının yeterli olmadığını, karadan müdahale yapılması gerektiğini savunuyor

Yemen’in havadan bombalanması, yerdeki durumu değiştirmeye yetmedi. Husiler’e karşı savaşan bir milis de bunu doğruluyor. Favvaz el Yafii, “Koalisyon Yemen’e karadan girmezse bir felaket yaşarız. Hava saldırıları rastgele evleri bombaladı. Hafif silahlarla mücadele ediyoruz. Elimizdeki cephane tükeniyor.” şeklinde konuşuyor.

Ancak Husi isyancılarına karadan saldırmak sorunu çözmeyebilir. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir yetkili, Suudiler’in Yemen’e girmeleri durumunda eğitimli kuvvetlerle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Kara operasyonu şimdilik bekleyebilir. Bir nedeni Suudi Arabistan’ın Pakistan’dan kara, hava ve deniz gücü desteği istemesi.

Mevlana Emir Zaman, Suudi Arabistan'daki kutsal mekanların tehdit altında olması durumunda, hem ordunun hem de halkın savaşmayı göze alması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan, Amerika’dan istihbarat ve lojistik destek alıyor. Ayrıca Amerika Suudi uçaklarına havadan yakıt ikmali yapıyor.

Ancak diyaloğa dönüş yolu uzamaya devam ederse, tehlikelerin de artacağı kesin. Tehlike iki yönlü. Hem İran’ın Husiler’e desteği artabilir, hem de Amerikalı yetkililerin de dikkat çektiği gibi, Yemen’deki karışıklıktan fırsat bulan el Kaide, yeni saldırılar düzenleyerek ülke içindeki desteğini kuvvetlendirebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG