Erişilebilirlik

Yemen'de Teröristler Karışıklığı Körüklüyor


Yemen'de Teröristler Karışıklığı Körüklüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Yemen birçok rakip grup ve aşiretin çatışma içinde olduğu bir bölge. Bu ülkedeki iç karışıklığı daha da körükleyen unsurlarsa terör örgütleri. Yemen’de kontroldan çıkan çatışmaları çözüme ulaştırmak amacıyla uluslararası çabalar devreye girdi

Yemen Dışişleri Bakanı, Şii Husi isyancıların denetimi ele geçirmesi durumunda ülkesinin İran’ın kontrolüne girebileceği uyarısında bulundu. Husiler dün Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin sığındığı Aden’e girdi. Bunun ardından Suudi Arabistan, Husiler’in bulunduğu yerlere hava saldırısı düzenledi. Yemen birçok rakip grup ve aşiretin çatışma içinde olduğu bir bölge. Bu ülkedeki iç karışıklığı daha da körükleyen unsurlarsa terör örgütleri.

Yemen’in başkenti Sanaa’yı ve ardından Taiz kentini alan Husi isyancıları, Aden’e ilerlemeye devam etti. Mısır’da konuşan Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, uluslararası topluma Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye destek verme çağrısında bulundu. Hadi, Husiler’in ilerlemesinin ardından sığındığı Aden’den de ayrılmıştı.

Dışişleri Bakanı Riad Yasin, “Yemen’in tek düşmanı Husiler değil; devrik Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ve İran da bizim için tehdit. Zaman da aleyhimize işliyor. Askeri müdahale, Yemen’i bir iç savaştan ya da İran’ın müdahalesinden kurtarabilir. Suudi Arabistan’ın sınırında, Bab-ül Mendeb Boğazı’nın kontrolüne sahip olan Yemen, İran’ın denetimindeki bir toprak parçası haline gelebilir. Eğer Husiler Yemen’i alırsa, onları çıkarmak da güçleşebilir” şeklinde konuştu.

Husi milisleri, Yemen’in kuzeyindeki Şii aşiretlerden oluşuyor. Devletten az destek görüyorlar. Yemen’de askeri ilerleme kaydetmeleri, hem Sünni aşiretleri, hem de komşu Suudi Arabistan’ı kaygılandırıyor. İran’ın desteğini alan Husiler, şimdi ülkenin tamamını ele geçirmek üzere. Öte yandan Husiler’i sapkın kişiler olarak gören Yemen’deki el Kaide yanlısı cihatçılar, bu bahaneyi kullanıp bölgede kendi nüfuzlarını yaymaya çalışıyor.

Pentagon Sözcüsü Steve Warren, “Bunlar Yemen dışında eylem düzenlemeyi amaçlayan teröristler. Dikkatlerimiz buna yoğunlaşmış durumda. Yemen’deki tüm askeri personelimizi çekmiş olsak da kimse bunu yanlış anlamamalı. Amerika dünyanın her yerinde teröristlere karşı operasyon düzenleme imkanına sahiptir,” diyor.

Öte yandan geçen hafta Yemen’de iki camide düzenlenen bombalı intihar saldırılarını IŞİD üstlendi. Husiler’in çekilmeye zorladığı Devlet Başkanı Hadi, Batı açısından terörle savaşta önemli bir müttefik kaybı oldu. Yemen’de kontrolden çıkan çatışmaları çözüme ulaştırmak amacıyla uluslararası çabalar devreye girdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, “Husiler’in eylemleri, Yemen’in dönüşüm sürecini sürekli baltaladı. Sanaa’da giriştikleri son şiddet eylemleriyle Husiler, hükümet kurumlarını devre dışı bırakıp tek yanlı kararlarla devleti yönetmeye kalktılar” diyor.

Aden, Kızıldeniz’in giriş noktasını tuttuğu için tarih boyunca da stratejik bir liman kenti oldu. Kızıldeniz’in limanlarına uğramak ya da kuzeyden Süveyş Kanalı’na geçmek isteyen binlerce gemi, buradan geçiyor. Yemen’deki krize barışçı çözüm olasılığının zayıflamasının ardından Suudi Arabistan, dün geceden itibaren Husi hedeflerini havadan bombalamaya başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG