Erişilebilirlik

Yemen'de Cumhurbaşkanı ve Hükümet İstifa Etti


Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin konutu önünde mevzilenen Şii isyancılar
Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin konutu önünde mevzilenen Şii isyancılar

Cumhurbaşkanı Mansur Hadi bir gün önce evini kuşatan Şii isyancılarla yeni anayasa konusunda anlaşmaya vardığını ve üyelerine tüm devlet kuruluşlarında görev alma hakkı tanıdığını açıklamıştı

Yemen Cumhurbaşkanı Abd-Rabbu Mansur Hadi, Washington’daki bir hükümet sözcüsüne göre istifa etti. Yemen hükümetinin bakanları da istifa mektuplarını sundu.

Başbakan Halid Bahah istifasını açıklarken hükümetinin “yapıcı olmayan, yasalara ve kamu düzenine dayanmayan siyasi bir labirente” girmek istemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mansur Hadi Çarşamba günü evini kuşatan Şii isyancılarla anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Hadi’nin isyancıların karşı çıktığı anayasa değişikliği önerisini geri alması üzerine isyancılar da başkent Sana’da mevzilendikleri yerlerden çekilmeyi ve Cumartesi günü kaçırdıkları üst düzey bir yetkiliyi serbest bırakmayı kabul etmişti.

Anlaşmaya göre Yemen cumhurbaşkanı Şii isyancılar ve güneydeki ayrılıkçı Hirak grubu üyelerine tüm devlet kuruluşlarında görev alma hakkı da tanıdı.

Salı günü başkanlık sarayına giren Şii isyancılar Cumhurbaşkanı Hadi’nin evini de kuşatmış ve dışına korumalar yerleştirmişti.

Eylül ayından beri başkent Sana’nın büyük bölümü Şii militanların kontrolu altında bulunuyor.İsyancılar Pazartesi sabahı devlet televizyon kanalı ve resmi haber ajansını da ele geçirmişti.

Sana ve diğer bölgelerdeki çatışmalar uzun süredir devam ediyor. Şii isyancılar Yemen ordusunun yanısıra Sünni aşiretler veEl Kaide militanlarıyla da savaşıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG