Erişilebilirlik

Yemen İçin Geçici Ateşkes Girişimleri


Bangladeshi Muslim devotees head to their homes in an over-crowded train after attending the final day of a three-day Islamic congregation on the banks of the River Turag in Tongi, about 20 kilometers (13 miles) north of the capital Dhaka, Bangladesh.
Bangladeshi Muslim devotees head to their homes in an over-crowded train after attending the final day of a three-day Islamic congregation on the banks of the River Turag in Tongi, about 20 kilometers (13 miles) north of the capital Dhaka, Bangladesh.

Amerika ve Suudi Arabistan, Şii Husi milisleriyle çatışmanın binlerce kişinin evlerinden kaçmasına yol açtığı Yemen’e insani yardım yapma konusunda uzlaştı.

Riyad’da resmi temaslarda bulunan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr’le düzenlediği ortak basın toplantısında, Yemen’e insani yardım yapılabilmesi için en az beş günlük bir geçici ateşkese varma konusunda çabaların başlatıldığını bildirdi. Koşullar gerektirirse ateşkesin uzatılması için girişimler de sürecek.

Kerry hem Husi milislerine, hem de milisleri destekleyen “nüfuzlu kesimlere” yaptığı çağrıda Yemen halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve ülkeyi yeniden barışa kavuşturmak için ortaya çıkan bu fırsatı kaçırmamalarını istedi.

Bununla birlikte Suudi bakan, Husiler’le ateşkes konusunda bir temas başlatılmadığını bildirdi ve destek verip vermeyecekleri sorusunu yanıtsız bıraktı. Husiler’in İran’dan destek aldığı düşünülüyor.

Adil el Cübeyr, Yemen’in tamamını kapsayacak geçici ateşkes için gerekli açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını bildirdi.

Hafta başında Yemen’in Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta uluslararası toplumun Yemen’e “kara birlikleriyle müdahale” etmesi çağrısında bulunmuştu.

Riyad’da bu mektubun hatırlatıldığı John Kerry, ne Amerika’nın, ne de Suudi Arabistan’ın Yemen’e kara birliği gönderme konusunu görüşmediğini bildirdi.

Kerry bugün ayrıca Suudi Arabistan Kralı Selman’la ve Yemen’in sürgündeki Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yle bir araya geldi.

BM, Yemen’deki çatışmalarda en az 650 sivilin öldüğünü tahmin ediyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Yemen’e 274 milyon dolar insani yardım göndereceklerini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suudi Arabistan’daki temaslarını tamamladıktan sonra Paris’e geçecek ve burada Körfez İşbirliği Konseyi üyeleriyle bölge güvenliğini görüşecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG