Erişilebilirlik

Yemen: İç Savaş Tehlikesi Büyüyor


El Ahmar yanlısı bir yaralı aşiret üyesi, sahra hastanesine taşınıyor
El Ahmar yanlısı bir yaralı aşiret üyesi, sahra hastanesine taşınıyor

Yemen’de güvenlik kuvvetleri, başkent Sana’ya girmeye çalışan binlerce muhalefet yanlısına direnmeye çalışıyor. Silahlı çetelerin, kentte hükümet kuvvetlerine karşı mücadele veren aşiret lideri Şeyh Sadık el Ahmar’a bağlı güçlere destek vermeye çalıştığı bildirilirken, ülke adım adım iç savaşa doğru sürükleniyor.

Görgü tanıkları hükümet kuvvetlerine bağlı özel birliklerin Sana’nın kuzeyindeki bir noktada aşiret savaşçılarıyla çatışmaya girdiğini belirtti. Başkent, güneyde hükümet kuvvetleri, kuzeydeyse isyancı askerler ve muhalefet bağlı aşiret çeteleri arasında bölünmüş durumda. Son çatışmalarda da çok sayıda kişinin öldüğü bildiriliyor.

Çatışmaların kentin on kilometre uzağındaki havaalanının kapatılması tehlikesi doğurduğu, Sana sokaklarının boşaldığı ve başkentlilerin daha güvenli yerlere kaçtığı haberleri veriliyor.

Başkan Barack Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan, Yemen ağırlıklı görüşmelerde bulunduğu Suudi Arabistan’dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçti. Amerikalı yetkili bu ülkelerdeki temaslarında, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e, görevini bırakmasını öngören anlaşmayı kabul ettirmenin yollarını arıyor. Salih 33 yıldır Yemen’i yönetiyor.

Birçok bölgede ordu ve isyancılar arasındaki çatışmaların yer yer devam ettiği Yemen’de bir diğer sorun da İslamcı militanların ele geçirdiği Zincibar’da yoğunlaşmış durumda.

XS
SM
MD
LG