Erişilebilirlik

Yemen'deki Somalili Mülteciler Geri Dönüyor


Yemen'deki Somalili Mülteciler Geri Dönüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Somalili mülteciler ülkelerindeki savaştan ve yoksulluktan kaçarak yerleştikleri Yemen’de şimdi yine benzer koşullarla karşı karşıya. Ülkelerine dönmek isteyen Somaliler’in 30 bin kadarı, Somalili iş dünyasının da desteğiyle bunu başardı.

Mukallah liman kentindeki terk edilmiş üniversite binlerce Somalili’ye ve savaş nedeniyle ülke içi mülteciye dönüşen Yemenli’ye ev sahipliği yapıyor.

7 çocuk annesi Nurto, 12 yıldır Yemen’de yaşıyor. Artık çocuklarına bakamadığını söyleyen mülteci, ülkesine dönmek istiyor: “Savaş başladığından beri çalışmam imkansız. Herkes kaçıyor. Biz, Araplar, Birleşmiş Milletler… Bize yardım edecek kimse kalmadı. Her şey düzelir dedik ama bir şey değişmedi. Bu yüzden ölsek de kalsak da Somali’ye dönmeye karar verdik.”

Husi ayaklanmacılar bir yıldır Yemen hükümetiyle savaşıyor. Ancak Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin hava saldırıları, ayaklanmacıların ülkenin güneyindeki birçok bölgeden püskürtülmesine neden oldu.

Somalili balıkçı Muhammed Abdüllahi’nin 6 çocuğu var. Aden’den ailesiyle birlikte kaçmış. Abdüllahi, kendisini savaşın ortasında bulan binlerce kişiden biri: “Aden’de balıkçılık yapıyor ve aileme bakıyordum. Ama savaş başlayınca çalışamadım. Ailece 3 ay boyunca Aden’de sıkışıp kaldık.”

Somalili iş dünyasının desteği ve uluslararası kurumların yardımıyla gönderilen gemi, 2 bin 500’den fazla Somalili’yi ülkelerine taşıdı.

Mukallah’tan Somali’nin Bossasso kasabasına yolculuk 34 saat sürüyor. Geri dönen mültecilerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlılar.

Geri dönenler, Somali’de federal hükümetin kendilerine toprak vereceğini, güvenliklerini garanti edeceğini ve gelecekte daha iyi bir yaşama kavuşacaklarını umuyor.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG