Erişilebilirlik

Yemen Anlaşması Ertelendi


Yemen Anlaşması Ertelendi
Yemen Anlaşması Ertelendi

Körfez Ülkeleri yetkilileri, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in çekilmesini öngören anlaşmanın imza töreninin ertelendiğini açıkladı.

Yetkililer, Salih’in anlaşmayı iktidardaki Genel Halk Kongresi partisinin lideri olarak imzalamayı kabul ettiğini ancak devlet başkanı olarak imzalamayı reddettiğini bildirdi. Anlaşma, Salih’in çekilme planını devlet başkanı olarak imzamasını öngörüyor.

Yemen Devlet Başkanının Riyad’da Pazar ya da Pazartesi günü imzalaması bekleniyordu.

Plana göre, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, anlaşma imzalandıktan en geç 30 gün sonra istifa edecek ve görevi yardımcısına devredecek. Yeni ulusal birlik hükümeti kurulduktan sonra da 60 gün içinde seçime gidilecek.

Yemen’deki muhalefet partileri, Körfez Ülkelerinin Salih’in imzasını eninde sonunda elde edeceklerini umduklarını ve ertelemeye gösterilecek uluslararası tepkiyi beklediklerini bildirdi.

Şubat’tan beri hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen grupların temsilcileri ise anlaşmayı tümüyle reddediyor ve Salih’in hemen çekilmesini istiyor.

Amerika ve Suudi Arabistan, Libya’daki gibi bir askeri bölünme ve içsavaşı önlemek için krizin çözülmesini istiyor. Washington ve Riyad, içsavaşın dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’da istikrarı bozmak isteyen el-Kaide’nin Yemen kolunu güçlendirmesinden kaygı duyuyor

XS
SM
MD
LG