Erişilebilirlik

Yellen FED Başkanlığına Bir Adım Daha Yaklaştı


ABD Merkez Bankasının ilk kadın başkan adayı Janet Yellen
ABD Merkez Bankasının ilk kadın başkan adayı Janet Yellen
Başkan Barack Obama’nın, Ben Bernanke’den boşalacak Merkez Bankası (FED) başkanlığına aday gösterdiği Janet Yellen, Senato Bankacılık Komisyonu’ndan onay aldı.

Komisyonda yapılan oylamada, Yellen’in adaylığı, 8’e karşı 14 oyla kabul edildi. Kabul oylarının 11’i Demokrat senatörlerden, 3’ü de Cumhuriyetçi senatörlerden geldi.

67 yaşındaki Yellen’in Ocak ayında göreve başlayabilmesi için 100 üyeli Senato’nun genel kurulunda da oya sunulacak. Uzmanlar, Yellen’in, gerekli oyu alabileceği tahmininde bulunuyor.

Halen Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevini yürüten Yellen, geçen hafta Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapılan oturumda, FED’in, yavaş ancak istikrarlı biçimde canlanmaya devam eden ekonomiye destek politikalarının devamından yana olduğunu tekrarlamıştı.

Yellen, bu oturumda, “Bugün ekonomik canlanmaya vereceğimiz destek, ileride geleneksel para politikalarımıza dönüş yolunu garanti altına alacaktır,” dedi.

FED, her ay 85 milyar dolarlık varlık alımları yaparak kredi maliyetlerini düşük tutuyor, bu şekilde de yatırım ve tüketim harcamalarını canlı tutmayı hedefliyor. Artan harcamalar sayesinde yeni iş sahaları açılması umut ediliyor. Ancak bazı Cumhuriyetçiler, bu politikanın, eğer kısa zaman içinde sona erdirilmezse, enflasyonu körükleyebileceği görüşünü savunuyor.

Ancak Yellen, geçen haftaki oturumda, bu varlık alımlarının ne zaman azaltılmaya başlanacağı konusunda herhangi bir ipucu vermedi.

Merkez Bankası yetkilileri, daha önceki açıklamalarda önümüzdeki aylarda alımların yavaşlatılabileceğini söylemişlerdi. Ancak FED bu yönde harekete geçmeden önce ekonomideki canlanmanın hızını dikkate alacaklarını da söylüyor. Bu konuda takip edilen en önemli iki gösterge işsizlik ve enflasyon oranları.

İşsizlik halen %7,3 düzeyinde. FED’in hedef aldığı işsizlik oranı ise %6,5 civarı. Ayrıca enflasyon oranının %2,5’in üzerine çıkması durumunda da varlık alımları azaltılabilir.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG