Erişilebilirlik

Yeşil Teknolojiyle Üretilen Araçlara İlgi Artıyor


Display panels of a store in the Tsim Sha Tsui shopping district are taped together as part of safety measures in preparation for Typhoon Vicente, Hong Kong, July 24, 2012.
Display panels of a store in the Tsim Sha Tsui shopping district are taped together as part of safety measures in preparation for Typhoon Vicente, Hong Kong, July 24, 2012.

Benzin fiyatlarının artması ve otomobillerin çıkardığı karbondiyoksit gazının iklim değişikliğine etkileri yüzünden Amerikalılar enerji tasarrufu sağlayan, çevreci araçlara yönelmeye başladı. Otomobil üreticileri de tüketicilerin taleplerini ve Obama Yönetimi’nin çağrılarını karşılamak için elektrikle işleyen yeni teknoloji ürünü araçlar geliştiriyor.

Başkan Obama, Ocak ayında Kongre’de yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında Amerikan otomotiv sektörünü elektrik teknolojisine yönelmeye çağırdı:”Araştırma ve teşviklerle petrol ve biyolojik yakıtlara olan bağımlılığımızdan kurtulabilir, 2015 yılına kadar bir milyon elektrikli aracı trafiğe sokan ilk ülke olabiliriz.”

Obama’nın bu mesajı başkentte kısa süre önce yapılan Washington Oto Fuarı’nın da ana temasıydı. Fuarda yeşil teknolojiyle üretilen Amerikan yapımı ve yabancı otomobiller sergilendi. Ford’un elektrik pilli Focus modeli de özel ödüle layık görüldü.

Green Car Journal editörü Ron Cogan, en çok satan modellerinden Focus’u elektrik enerjisine uyumlu hale getiren Ford şirketini övdü: ”Bu birinci sınıf teknoloji. Araç üç ila dört saat içinde şarj oluyor. Bu süre, benzer araçların şarj süresinden çok daha kısa.”

Fuarda gönülleri fetheden 2011 model Chevrolet Volt, 2007’de General Motors tarafından konsept araç olarak geliştirilmişti. Şirket bu yıl 10 bin, 2012‘deyse 45 bin adet Volt satmayı hedefliyor.

Ron Cogan, ”Volt, elektrikli otomobilin özünü yansıtıyor. Araçta elektrik üreten içten yanmalı motor jeneratörü de var. Böylece kesintisiz şekilde yola devam ediyorsunuz” diyor.

Maryland’ın banliyölerinden Potomac’ta yaşayan ve evden çalışan avukat Jeff Parmet, Aralık ayında satın aldığından beri Volt’una bir damla bile benzin pompalamadığını söylüyor: ”Hala elektrikli otomobilin nasıl işlediğini anlamayan, elektrikli araç sahibi olmanın ne demek olduğunu bilmeyenler var. Volt, sürüşü son derece keyifli bir araç. Benim amacım, benzine para vermemek.”

Parmet aracının elektrik pillerini garajındaki özel adaptörle şarj ediyor. Volt tek şarjla 65 kilometre yol katediyor. Piller zayıflayınca aracın benzinle çalışan jeneratörü devreye giriyor, pili yeniden şarj ediyor ve araç 480 kilometre daha gidebiliyor. Parmet bu mesafenin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladığını söylüyor: ”Volt bir mühendislik harikası. Performansı çok yüksek. Çok kolay hızlanıyor. Yol tutuşu harika. Virajları çok iyi alıyor. Chevrolet’yi böyle bir araç ürettiği için kutluyorum. Volt’umu çok seviyorum.”

Volt son derece sessiz bir araç. Soğuk kış günlerinde duyulan tek ses, dışarıdaki rüzgar. Parmet Volt’un panelini inceliyor. Panelde aracın arkasını gösteren video kamera, küresel konumlandırma sistemi ve pilleri gösteren ekran var: ”Bu gösterge enerjinin pillerden tekerleklere iletildiğini gösteriyor. Ayağımı gazdan çektiğimde enerjinin tekerleklerden pile doğru geri aktığını görüyoruz. Araç fren sırasında enerji kaybına uğramıyor.”

Volt’un fiyatı benzer boyuttaki benzinli araçların iki katı, ancak Parmet, bu bedeli ödediği için pişman değil.

XS
SM
MD
LG