Erişilebilirlik

Yeşil Kart Başvuruları 5 Ekim'de Başlıyor


Yeşil Kart Başvuruları 5 Ekim'de Başlıyor
Yeşil Kart Başvuruları 5 Ekim'de Başlıyor

Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı sağlayan Green Card- Yeşil Kart çekilişi için başvurular 5 Ekim günü başlıyor. Kura başvuruları Washington saatiyle aynı gün saat 12.00’de internet üzerinden yapılabilecek. Son başvuru tarihi ise 3 Kasım Çarşamba günü.

Amerika her yıl, altı coğrafi bölgeden farklı ülke vatandaşlarına kura yoluyla göçmenlik hakkı tanıyor. Bu ülkeler, Amerika’ya en az göç verenler arasından belirleniyor.

Kuraya Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan vatandaşları da katılabiliyor.

Başvuru için en az lise mezunu olmak koşulu aranıyor. Lise mezunu olmayan ancak en az iki yıllık bir iş eğitimi veya deneyimi gerektiren bir meslekte son beş yıl içinde en az iki yıl çalışmış olmak da başvuru için yeterli. Bu mesleklerin listesine Amerika Çalışma Bakanlığı’nın veri tabanından ulaşılabilir.

Tüm başvuruların internet üzerinden yapılması gerekiyor. Başvuru adresi www.dvlottery.state.gov. İnternet üzerinden yapılmayan başvurular kabul edilmiyor.

Başvurularda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kısa süre önce çekilmiş fotoğrafların kullanılması. Bu nedenle başvuruda adı geçen herkes; başvuru sahibi, eşi veya çocuklarının fotoğraflarının eklenmesi şart. Başvurulara çocukların da dahil edilebilmesi için 21 yaşından küçük ve bekar olmaları koşulu da var.

Eklenen her fotoğrafın renkli, JPEG formatında ve en fazla 240KB olması aranan diğer koşullar arasında. Fotoğraf ebadının ise 600x600 pixel olması bekleniyor.

Başvuruda şu bilgilerin yer alması yeterli:

1- SOYİSİM, GÖBEK ADI, İSİM

2- DOĞUM TARİHİ (Gün/Ay/Yıl olarak)

3- Cinsiyet (Kadınlar için ‘Female’ erkekler için ‘Male’)

4- Doğum Yeri (Şehir adı)

5- Doğum Yeri (Ülke adı )

6- Başvuru Kotasından Yararlanılan Ülke

7- Başvuru sahiplerinin fotoğrafları

8- Posta Adresi

9- İkamet Edilen Ülke

10- Telefon Numarası

11- Elektronik Posta Adresi

12- Eğitim Durumu

13- Medeni Hali (Unmarried-Bekar/Married-Evli/Divorced-Boşanmış/ Widow-Dul/ Legally Separated-Ayrı)

14- Çocuk Sayısı – (Burada 21 yaşından küçük çocukların ve eşin ad, soyadı gibi özlük bilgilerinin tek tek girilmesi isteniyor)

15- Eş Özlük Bilgisi (Ad, Soyadı, Cinsiyet, Doğum Yeri –şehir ve ülke olarak) Fotoğrafları.

16- 14’üncü maddede bildirimi yapılan çocukların ad, soyadı, cinsiyeti, doğum yeri (şehir ve ülke olarak), fotoğrafları.

Aracı Kurum Uyarısı

Amerikan hükümeti başvurular için para almıyor. Ayrıca herhangi bir aracı kurum olmadan başvurular doğrudan istek sahipleri tarafından yapılabiliyor. Amerikan hükümeti, başvuru yapanları, aracı kurumlar kullanmamaları konusunda uyarıyor. Yetkililer, bu tür kurumların, başvurular sonrasında bilgi takibi amacıyla haksız kazanç elde etmeye çalışabilecekleri gerekçesiyle bu tavsiyede bulunuluyor.

Kura için başvuru parası alınmazken, kurayı kazananların daha sonraki göçmenlik işlemleri için bazı masraflar ödemesi mümkün.

Başvuruda bulunanlar 1 Mayıs 2011 tarihi itibariyle internet üzerinden çekilişi kazanıp-kazanmadıklarını kontrol edebililer. Bunun için başvuru sahiplerinin www.dvlottery.state.gov sitesini ziyaret etmesi yeterli.

Her yıl Amerikan hükümeti, 55 bin kişiye kurayla Yeşil Kart veriyor. 2012 yılı için bu rakam 50 bin olarak belirlendi.

Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry.html adresindeki internet sitesinden ulaşmak mümkün.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG