Erişilebilirlik

‘Yegane Ortağımız Seçimle Gelen Türk Hükümeti’


John Bass
John Bass

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, Büyükelçi John Bass’in Türkiye’de herhangi bir grubun tarafını tuttuğu iddialarını yalanladı ve “mantığa aykırı” diye niteledi.

Elçiliğin Twitter sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, “ABD Büyükelçisi’nin Türkiye’de herhangi bir grubun tarafını tuttuğuna dair iddialar mantığa aykırıdır” denildi.

Beş Twitter mesajından oluşan açıklamada, “ABD hiçbir siyasi görüşe taraf değildir” ifadesine yer verilirken “Yegane ortağımız, demokratik yöntemlerle seçilen Türk hükümetidir” vurgusu da yapılıyor.

Açıklamada, “Öte yandan, demokrasi ve basın özgürlüğünü desteklemekten geri adım atmayacağız; öyle ki bu özgürlük bazı basın kuruluşları tarafından asılsız ve kışkırtıcı komplo teorilerini yaymak için kullanılıyor olsa bile” şeklinde bir ifade de geçiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elizabeth Trudeau 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından Türk halkını tebrik eden bir mesaj yayınlamış, ancak mesajda Türkiye’de seçim öncesi muhalif basın ve siyasetçilere yönelik baskılara dikkat çekilmişti.

Amerikan Büyükelçiliği Twitter mesajında, “1 Kasım seçimi sonrasındaki tebrik mesajımızın bazı basın kuruluşlarının gözünden kaçtığı görülüyor” şeklinde bir siteme de yer veriyor.

Hükümete yakın bazı gazete ve yayınlar, Büyükelçi John Bass’in 1 Kasım seçimleri sonrasında “şok içinde olduğunu ve sessizliğini koruduğunu” iddia etmişti. Geçen ay Hürriyet gazetesine düzenlenen saldırının ardından İstanbul’daki gazetenin bürosunu ziyaret ettiği hatırlatılan Bass, STAR Medya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak’a yönelik suikast girişimine yönelik sessiz kaldığı şeklinde eleştirilere hedef oldu. Büyükelçi Bass ayrıca bu gazeteler tarafından, Fethullah Gülen’le bağdaştırılan “paralel yapıya” destek vermekle suçlandı.

Türk yetkililere Anayasa ve demokrasiye bağlılık çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Trudeau, 2 Kasım’daki olağan basın brifinginde Türkiye’deki seçimlerle ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:

“Türk halkını, dünkü (1 Kasım 2015) parlamento seçimlerine katılımlarından ötürü tebrik ediyoruz. ABD, yeni seçilen meclis ve kurulacak hükümet ile çalışmayı sabırsızlıkla beklemektedir. Bir dost ve NATO müttefiki olarak ABD; siyaset, güvenlik ve refah alanlarındaki ortak gündemimizi geliştirmek üzere Türkiye ile yakın işbirliğimizi sürdürme konusunda kararlıdır.

AGİT, önümüzdeki haftalarda, seçimlerle ilgili kapsamlı bir nihai rapor yayınlayacaktır. AGİT’in bugün yayınladığı ön raporda, bu seçimlerde seçmenlere tercih çeşitliliği sunulduğu; ancak, basın özgürlüğü ile ilgili endişelerin devam ettiğinin vurgulandığını gördük. Bizler de kendi endişelerimizi yeniden ifade etmek isteriz.

Hükümeti eleştiren medya kuruluşları ve gazeteciler, seçim kampanyası dönemi boyunca, siyasi muhalefeti zayıflatmaya yönelik gibi görünen bir şekilde baskı ve korkutmalara maruz kalmıştır.

Türk yetkililere, eylemlerinin Türk Anayasası’nda yer alan evrensel demokratik değerlere uygunluğundan emin olmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz.”

6 adet F-15 İncirlik’te

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’ne ait Twitter sitesinde yazılan bu mesajda Büyükelçi Bass’ı hedef alan iddiaların kimler tarafından ortaya atıldığı dillendirilmiyor.

Bununla birlikte Twitter mesajının hemen sonrasında bir başka mesaj daha göze çarpıyor. Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-15 uçağının resmine yer veren mesajda Türkçe ve İngilizce olarak, “ABD'nin Türkiye'nin egemenlik ve güvenliğine olan desteğini gösteren 6 adet F15C İncirlik'te” deniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG