Erişilebilirlik

'Yediklerinizin Hayalini Kurmak Zayıflatabiliyor'


'Yediklerinizin Hayalini Kurmak Zayıflatabiliyor'
'Yediklerinizin Hayalini Kurmak Zayıflatabiliyor'

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre yemek yediğini hayal etmek daha az yemek yemeye yardımcı olabiliyor. Bulgunun daha sağlıklı beslenme konusunda yol göstermesi ve yemek bağımlılığı konusunda umut ışığı olması bekleniyor.

Uzmanlar bir şeyi sürekli yaptığınızda bunun artık alışkanlık haline geldiğini söylüyor. Tıpkı ışıksız bir odaya girdiğimizde olduğu gibi. Bir süre sonra gözlerimiz karanlığa alışıyor ve beyin durumu normalmiş gibi algılıyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi uzmanlarından Carey Morewedge, bunun yemek yeme alışkanlıkları konusunda da geçerli olduğunu söylüyor.

MoreWedge, "İlk kurabiyeyi yediğinizde yeniden kurabiye yeme arzunuz artar ve fizyolojik tepkileriniz değişir. Dolayısıyla 5'nci hatta 10'ncu kurabiyeyi de yediğinizi fark edersiniz" diyor.

Ancak 5-10 kurabiye yemek yerine bunları yediğinizi düşünmek de bir seçenek. Böylece bu duruma alışıp kurabiyeyi yeme arzunuzu bastırabilirsiniz. Daha geniş anlamda ise bu iştahınızı bastırmak anlamına gelebilir.

Bunu anlamak için Morewedge ve ekibi deneye katılanlara bir dizi soru yöneltmiş. Deneklerden değişik çikolatalar yediklerini düşünmeleri istenmiş. Kontrol grubundan da çikolataları bir yerden bir yere taşıdıklarını düşünmeleri istenmiş. Ardından da gruplara gerçek çikolata sunulmuş.

Morewedge, "30 çikolata yediğini düşünenlerin gerçek çikolatalara daha az ilgi gösterdiğini fark ettik. Ancak çikolataları bir yerden başka yere taşıdığını düşünenlerin gerçek çikolataları yediğini gördük" diyor.

Çikolata yerine çay ya da peynir gibi örneklerle yapılan deneylerde de benzer sonuçlar alınmış.

Uzmanlar alışkanlığın çok çabuk oluştuğunu belirtiyor. Ancak bunun için yiyeceğiniz şeyi düşünmeniz değil, onu yediğinizi hayal etmeniz gerekiyor. Uzman Morewedge, "Alışkanlık hemen edinilebiliyor. Böylece insanlar ne kadar yemek yediklerini kontrol edebilirler. Sağlıksız yeme ya da yediğimiz gıda miktarını azaltma konusunda bu teknikten yararlanabiliriz" diyor.

Üstelik uzmanlar aynı yöntemin sadece gıda değil alkol ve madde bağımlılığını azaltmada da işe yaradığını vurguluyor.

XS
SM
MD
LG