Erişilebilirlik

1 Kasım'da Almanya'dan Meclise Kimler Gidecek?


1 Kasım'da yapılacak seçimler için yurtdışında yaşayan seçmenler 8-25 Ekim tarihleri arasında oy kullanabilecek. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 1 Kasım'a kadar devam edecek. Yurtdışı seçmenler, 53,7 milyonluk toplam seçmen sayısının 2,9 milyonunu oluşturuyor, söz konusu seçmenlerin 1,4 milyon kişi ile yarısı Almanya'da bulunuyor. 7 Haziran seçimlerinde yurtdışı seçmenden, gümrüklerde oy verenlerle 1 milyon 34 bin 917'si oy kullandı, böylece dünya çapında katılım yüzde 36 olarak kaydedilmiş oldu.

Genel seçimlerde milletvekili olabilmek için yurtdışında yaşayan çok sayıda Türk aday adaylığı başvurusunda bulundu. Ancak adaylığı kesinleşenlerin sayısı bu kez 7 Haziran’dakinin de altında kaldı. Geçen seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi ve Halkların Demokrasi Partisi üçer, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ise birer aday göstermişti. Bu kez ise AKP önceki seçimlerde İstanbul 3. bölge 10. sıradan aday gösterdiği ve seçilebilen Mustafa Yeneroğlu’nu, yine aynı bölgede seçilebilecek bir yer olan 11. sıradan aday gösterdi. Bir diğer AKP adayı ise 7 Haziran’da listede olmayan Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kara. Kara, Ordu’da seçilme şansı zor görünen 5. sıradan aday gösterildi.

7 Haziran'da HDP listesinde İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday gösterilen ve milletvekili seçilen Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu eski Genel Başkanı Turgut Öker ise bu kez İstanbul 1. bölge 3. sırada yer buldu. HDP Batman 1. sıra adayı olarak seçilen Avrupa kökenli Ali Atalan ise yine Batman’da 4. sıraya kaydırıldı. 7 Haziran’da da milletvekili seçilen eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca, HDP tarafından yeniden Diyarbakır 4. sıradan aday gösterildi. HDP’li Duisburg kentinden işadamı Ziya Pir geçen 7 Haziran’da seçildiği Diyarbakır 7. sıradaki yerini korudu. 7 Haziran seçimlerinde Mersin’de 3 milletvekili çıkaran CHP, 5.sıraya Hamburg kökenli Sibel Gazi Tebel’i aday gösterdi.

Almanya kökenli gazeteci Necdet Saraç CHP’nin İstanbul adayları arasında 19. sırada yer buldu. Almanya’nın Zimdorf kasabasında ülkenin ilk Türk belediye başkanlığı görevini yapan Murat Bülbül Bayburt 1. sırada CHP’den aday gösterildi. MHP başta olmak üzere diğer partilerden başka yurtdışı kökenli aday bulunmuyor.

Öte yandan yurtdışındaki Türklerin oy potansiyelini göz ardı edemeyen partilerin liderleri tıpkı 7 Haziran seçimleri öncesi olduğu gibi bir yıl içinde ikinci kez seçim kampanyalarında Avrupa ülkelerine gelerek toplantı ve mitingler düzenleyecekler.

Bu kapsamda AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 3 Ekim tarihinde Düsseldorf'ta Türk seçmenlerle buluşacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bugünden itibaren önümüzdeki dört gün boyunca Bern, Strasbourg, Brüksel, Amsterdam, Köln, Mannheim, Stuttgart, Münih ve Viyana'da vatandaşlarla bir araya gelecek. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 25 Eylül Cuma günü Berlin’de, 27 Eylül Pazar günü ise Hamburg'da seçmenlere yönelik toplantılara konuşmacı olarak katılacak. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Avrupa ülkelerini de ziyaret programına alıp almayacağı şu anda kesinleşmiş değil. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fransa'nın Strasbourg kentinde 4 Ekim'de yapılacak ‘Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses’ mitingine katılacağı da duyuruldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG