Erişilebilirlik

Yatırımcılar Moody’s’in Türkiye Notuna Odaklandı


Wall Street, uluslararası finans piyasaları ve Türkiye piyasaları, darbe girişimi sonrasında bugün Moody’s uluslararası derecelendirme kuruluşundan gelecek Türkiye’nin yeni kredi notuna ve değerlendirmesine odaklandı.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyesinden negatif izlemeye alan Moody’s‘in vereceği yeni not, uluslararası finans piyasalarında Türkiye’ye yatırım yapan yabancıların alacağı kararlar için önemli bir değerlendirme olarak kabul ediliyor.

Moody’s Türkiye’yi pas geçebilir

Türkiye piyasalarında ve Wall Street’ te genel olarak iki görüş hakim. Türkiye’nin kredi notunun düşeceği görüşünde olanlar ve Moody's'in yarınki not değerlendirmesini pas geçebileceği görüşünde olanlar.

Türkiye'nin ‘yatırım yapılabilir’ statüsünü kaybedebileceği endişesini taşıyan bazı yatırım fonları kredi notunun düşeceğini tahmin ediyor.

Türkiye ekonomisinin darbe girişiminin ardından panik yaşamaması, Türk lirasının dolar karşısında önceki seviyelerde bulunması ve borsanın darbe girişimi sonrası ayakta kalması da bazı yatırımcılarda Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmeyip bir süreliğine izlemeye alacağı görüşünün hakim olmasına neden oldu.

Piyasalarda, Moody’s’in Türkiye ile ilgili alacağı kararla ilgili üç noktada değerlendirme yapacağı vurgulanıyor. Bu üç kritik nokta, iç talepteki uzun süreye yayılabilecek yavaşlama, dış finansman kısıtlaması ve siyasi kriterler olarak belirtiliyor.

Amerikan Finans Çevrelerinde Nasıl Bir Hava Hakim?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:40 0:00

​New York Times: ‘Yüksek getiriye rağmen yatırımcı Türkiye’yi riskli buluyor’

ABD ve uluslararası medyada darbe girişimi sonrası Türkiye’deki ekonomik gelişmeler yakından izleniyor.

New York Times gazetesinin ekonomi sayfalarında yayınlanan analizde ise yabancı yatırımcıların şu an için Türkiye’yi yatırım yapılabilecek bir ülke olarak görmediği belirtildi.

Gazete, yatırımcıların bu düşüncede olmasının en önemli gerekçesinin ülkede darbe girişimi sonrasında yaşanan siyasi istikrarsızlık ve birçok uluslararası derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi olarak gösterdi.

Türkiye’nin uluslararası piyasalarda dolaşan tahvilleriyle yatırımcılar yüzde dokuz oranında yüksek getiri vermesine rağmen yabancı yatırımcılar için Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında yüksek bir risk taşıdığı vurgulandı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG