Erişilebilirlik

Yaşlılarda Akciğer Tedavisi Neden Zor?


Yaşlılarda Akciğer Enfeksiyonları Tedavisi Neden Zor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Linki indirmek için
Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, 8 Haziran günü akciğer enfeksiyonu teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. Hastanedeki ilk günlerinde durumu düzelen Mandela, daha sonra tekrar kötüleşti. Mandela’nın durumu, özellikle, ileri yaşlarda görülen akciğer enfeksiyonlarının tedavisinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha gösterdi.

Nelson Mandela, sadece Güney Afrika’da değil, tüm dünyada saygı gören bir lider. Mandela, bu saygıyı, azınlıktaki beyazların iktidarına ve ırk ayırımcılığına son veren mücadelesiyle kazandı.

Mandela, bu mücadele sırasında 27 yıl boyunca kaldığı hapishanede birkaç kez akciğer enfeksiyonu geçirdi. Son yıllarda da bakteri veya virüslerin yol açtığı zatürreye yakalandı.

Sık sık zatürre geçiren yaşlıların tedavisi Mandela örneğinde olduğu gibi zor.

Doktor Bohdan Piçurku, Cleveland Kliniği uzmanlarından.

Piçurku, “Yaşlılardaki bakteriler daha güçlü ve antibiyotiklere daha dayanıklı oluyor. Çünkü o yaşa kadar herkes birçok kez antibiyotik kullanmış oluyor. Bu yüzden de daha güçlü olan bakteriler ancak bu kesimi etkiliyor,” şeklinde konuşuyor.

Doktor Piçurku, gençler için uygulanan tedavinin yaşlılarda işe yaramayabileceğini söylüyor: “Zatürre diğer organları da zorluyor. Örneğin şeker hastalığı daha da şiddetleniyor, akciğer ve böbrek fonksiyonları bozuluyor. Üstelik bütün bunlar solunum enfeksiyonları tedavi edilirken olabiliyor.”

Doktora göre, tedaviye son verme kararı da çok zor: “En iyi karar doktorla hastanın beraber alacağı karar. Doktorlar, etik olarak, eğer o noktaya varılmışsa, tedavinin cevap vermediğini hastaya söylemek zorunda.”

Doktor Piçurku, yaşın önemli olduğunu ama temel faktör sayılmadığını da söylüyor. Yine de yaşlıların kendilerini virüs ve bakterilere karşı daha iyi korumaları ve enfeksiyona yakalanınca en geç 48 saat içinde doktora başvurmaları gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG