Erişilebilirlik

Yaşlılar ve Engellilere Arkadaş Olabilecek Robot Hayvan


Yaşlılar ve Engellilere Arkadaş Olabilecek Robot Hayvan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Evcil hayvanlar, yaşlılara ya da engellilere hem arkadaşlık edebilir, hem de onları rahatlatır. Ancak gelecekte evcil hayvanların yerini, yapay us sayesinde insanlarla iletişim kurabilen robot hayvanlar alabilir. Sevimli robotun üreticisi İngiliz şirketi, ürünün duygusal destek ve iletişim sağlayabileceğini söylüyor.

Bu sevimli hayvan bildiğiniz evcil hayvanlardan farklı. MiRo adlı robot, bir arkadaş olarak tasarlanmış. Tasarımcı firma Consequantial Robotics’e göre robot, özellikle yaşlılar ya da engelliler için çok kullanışlı: ”Gördüğünüz gibi bu robot, hibrit bir hayvan, yani köpek mi, koyun mu, inek mi ayırt etmeniz mümkün değil. Arkadaşlık duygusu yaratıyor. Robot etrafınızdayken sizi anlayan bir canlıyla birlikteymişsiniz hissi uyandırıyor. Yalnızlık hissini gidermede çok etkili. Otizm ve öğrenme bozuklukları olan bireylere de yardımcı oluyor.”

MiRo, kafası ya da sırtı okşandığında kuyruğunu sallayarak tepki vermesi için sensörlerle donatılmış. Burnundaki sonar cihazı, yerini tespit ediyor. Gözlerindeki stereo kameralarsa insanları tanımlamasına ve hareketlerini takip etmesine yarıyor.

MiRo, yapay us sayesinde gerçek evcil hayvanlardan daha akıllı: ”Yapay us, birçok yeniliğe kapı açıyor. Eğer bu sadece hayvan olsaydı, duygusal iletişim açısından hayvansı düzeyde kalmaya devam ederdi. İşin içine yapay us ve yüksek seviyede düşünen bir beyin girdiğindeyse hayvanların yapamadıklarını yapabiliyorsunuz.”

Örneğin telefon etmek, ziyaretçileri kapıda karşılamak, günlük programın hatırlatmalarını yapmak gibi.

İngiltere’de yaşlılara hizmet veren en büyük yardım kurumu Age UK’den Mervyn Kohler’a göre MiRo gibi robotlar işe yarasa da herkese uygun olmayabilir: ”Robotların avantajı, yorulmamaları, kendi kendilerine zaman geçirme ihtiyaçları olmaması, sinirlenmemeleri. İstediğiniz anda sizin için hazırlar. Bu da aslında ilginç bir durum.”

Kohler’a göre MiRo’nun sahiplerine sağladığı rahatlık, hiçbir zaman insan temasının verdiği huzur ve şefkatin yerini tutmuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG