Erişilebilirlik

Yaşlılar Daha Mutlu ve Az Stresli


İnsanlar yaşlandıkça daha mutlu mu olur, daha mutsuz mu? Eğer bu soruya yanıtınız ‘daha mutlu’ ise 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre doğru yanıt verdiniz. Araştırma, 50 yaşından sonra insanların daha mutlu olduğunu ve daha az kaygılandığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre insanlar 85 yaşına geldiklerine 18 yaşındakine göre, çok daha mutlu oluyorlar.

Bu sonuçlar, Gallup araştırma kuruluşunun 2008’de Amerika’da 340 binden fazla yetişkini kapsayan anketine verilen yanıtlardan elde edildi. Ankete katılanlar 18 ila 85 yaş arasında değişiyordu.

New York’taki Stony Brook Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden Arthur Stone ve ekibi, stresin, 22 ila 25 yaş arasındaki yetişkinlerde en yüksek seviyeye çıktığını belirtiyor. Stres seviyesi, kişi 50 yaşına eriştiğinde hızla düşüyor.

Mutluluk seviyesi en yüksek olanlarsa en genç yetişkinler ve 70’li yaşların başında olanlar. Kendini mutsuz hissetme olasılığı en düşük grup ise 70 ve 80’li yaşlarda olan kişiler.

Araştırmaya göre kadın ve erkeklerin duyguları, yaşlandıkça birbiriyle benzerlik gösteriyor. Ancak yaşı kaç olursa olsun keder, stres ve kaygı duygularına sahip olduğunu bildiren kadın sayısı erkeklere oranla daha yüksek.

Araştırmacılar anket kapsamında küçük çocuk sahibi olmak, işsizlik ya da bekar olmak gibi faktörleri de göz önünde bulundurdu. Ancak bu gibi faktörlerin yaşa bağlı mutluluk seviyesini etkilemediği ortaya çıktı.

Peki mutluluk seviyesi, yaş ilerledikçe neden yükseliyor? Teorilerden biri, insanların yaşlandıkça hayatta sahip oldukları şeylerin kıymetini daha çok anlayıp daha çok minnet duygusuna sahip olmaları. Yaşlanmak, duyguların daha iyi kontrol edilmesini de sağlıyor. Yaşlılar ayrıca kötü deneyimler hakkında daha az kafa yoruyor.

Öte yandan yaş ilerledikçe sadece mutluluk seviyesi yükselmiyor. Araştırmaya göre 80’li yaşlar, en az uyku sorunu yaşanan yıllar.

150 bin Amerikalı yetişkini kapsayan uyku araştırması, Pennsylvania Üniversitesi’nden Michael Grandner tarafından yürütülmüş.

Araştırmanın başlangıçtaki amacı, yaşlandıkça uyku sorunlarının arttığı yönündeki yaygın inanışı kanıtlamaktı. Araştırma, özellikle kadınların orta yaşlarda uyku sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Ancak bunun dışında kişiler yaşlandıkça uyku kalitelerinin de arttığı göze çarpıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG