Erişilebilirlik

Yaşlandıkça Daha Mutlu Oluyoruz


Yaşlandıkça Daha Mutlu Oluyoruz
Yaşlandıkça Daha Mutlu Oluyoruz

Yaşlılık fazla heyecan verici görünmeyebilir ancak son araştırmalar yaşlılıktan korkanları rahatlatacak cinsten. Amerika’da Gallup araştırma kuruluşunun yaklaşık 340 bin yaşlıyla yaptığı ankete göre, insanlar 50’li yaşlarından sonra hayattan daha fazla keyif almaya ve daha az kaygılanmaya başlıyor.

Araştırmaya göre, 85’ine ulaşan yetişkinler gençlik yıllarındakinden daha olumlu bir bakış açısı geliştiriyor.

Araştırmada artık 80’li yaşlarına ulaşmış olan yetişkinlere mutluluk, üzüntü ve endişeleri ile ilgili sorular yöneltildi. New York’taki Brook Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü öğretim görevlilerinden Arthur Stone, ekibinin yürüttüğü araştırmada stres düzeyi en yüksek olan yetişkinlerin 22-25 yaş arasındakiler olduğunu tespit ettiklerini söylüyor.

Bulgulara göre insanların stres düzeyi 50’li yaşlarına yaklaştıklarında azalıyor. En mutlu olan yaş grubunun ise çok genç yaştakilerle 70’li yaşlarındaki yetişkinler olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre insanlar yaşlandıkça kadın ve erkekler arasındaki duygusal farklılıklar da azalıyor. Ancak uzmanlar yine de her çağdaki kadınların hep erkeklerden biraz daha fazla sıkıntılı ve üzüntülü olduklarını söylediğini hatırlatıyor.

Uzmanlar insanların yaşlandıkça neden daha mutlu olduğunun tam sebebini anlamadıklarını söylüyor. Ancak en temel sebebin insanların yaşlandıkça hayatlarının ve sahip olduklarının kıymetini daha çok anlaması olduğu düşünülüyor. Ayrıca, yaşlandıkça insanların kötü deneyimleri hakkında daha az düşünmesi ve duygularını daha iyi kontrol eder hale gelmesi de mutluluğun sırlarından olarak görülüyor.

Uzman Arthur Stone’a göre insanların beyin kimyasındaki değişiklikler dünyayı algılayış şekillerini de etkiliyor.

Araştırmada kişilerin çocuklarının olup olmadığı, çalışıp çalışmadıkları ve evli olup olmadıkları gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. Ancak uzmanlar yaşla birlikte artan mutluluğun bu faktörlerden bağımsız olduğu sonucuna vardı.

XS
SM
MD
LG