Erişilebilirlik

'Yargı Uzlaşması Olmayacak' Sinyali


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Komisyonu'nda Anayasa'nın 159'ncu maddesinde, ana muhalefet partisi CHP ile birlikte değişiklik için uzlaşma sağlanamayacağı sinyalini verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çağrısıyla Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK), dolayısıyla yargı sistemini değiştirecek yasa teklifi yerine anayasa değişikliği için uzlaşma arayışında kapılar kapanıyor görünüyor. Gül'ün Başbakan Erdoğan ile görüşmesi sonrasında Salı günü gerçekleşen uzlaşma arayışında MHP, ardından CHP'den de olumsuz yanıt beklentisi artıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çarşamba gecesi Adalet Komisyonu'nda Anayasa'nın 159'ncu maddesinde, ana muhalefet partisi CHP ile birlikte değişiklik için uzlaşma sağlanamayacağı sinyalini verdi. Bozdağ, "Arkadaşlardan aldığım bilgiye göre CHP reddetti" dedi.

Bakan Bozdağ, MHP'li Murat Başesgioğlu'nun, zamanlaması itibarıyla anayasa değişikliğini ‘parti olarak doğru görmediklerini’ anlattığı sırada ''CHP'den ret yanıtı'' açıklamasını yaptı. Gazeteciler tarafından kendilerine bu bilgiyi nasıl aldığı yönündeki sorular üzerine ise Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den aldığını ve detaylı bilgisi olmadığını söyledi.

Bozdağ'ın açıklaması, HSYK teklifini görüşmeye devam eden Adalet Komisyonu’nun yanı sıra CHP'yi de hareketlendirdi. AK Parti cephesinde, CHP ile uzlaşma olmayacaksa, yasa teklifi görüşmelerini geç saatlere değin çalışarak tamamlama eğilimi gözlendi. CHP'liler, dünkü MYK'dan karar çıkacağını anımsattı.

CHP Grubu'ndaki nöbetçi grup başkanvekili olan Engin Altay ise, TBMM Genel Kurulu'ndan komisyona gelerek açıklama yapma ihtiyacını duydu. Altay, CHP ile AK Parti'den iki grup başkanvekili arasından Pazartesi günü 'informal görüşme' gerçekleştiğini açıkladı. Altay, Bozdağ'ın açıklamasına yol açan algının bu sohbette CHP Grup Başkanvekili'nin "Teklifi çekin, iş kolaylaşır" şeklindeki sözlerinden kaynaklandığını açıkladı.

‘Mikrofona konuşmamıştım’

Bozdağ, Altay'ın açıklaması üzerine, "CHP'nin anayasa konusundaki uzlaşma talebini reddettiğine ilişkin bir bilgi geldiğini söyledim, doğruluğu teyit edilmemiş bir bilgi. Sanki CHP reddetmiş ben de kesin bilgiyle konuşmuşum gibi yansımış ama doğrusu CHP'nin kendisi yapacağı açıklamadır" dedi. Bozdağ'ın, gazetecileri kast ederek, ''Mikrofona konuşmamıştım, duyulmuş'' ifadesi de dikkat çekti.

HSYK teklifi bugün bitecek

Bu arada Adalet Komisyonu'nda HSYK'yı tümüyle değiştirecek teklifte sona yaklaşıldı. Komisyon, görüşme maratonundaki 6'ncı gün olan dün 46 madde üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Gündüz saat 13.00'te başlayan ve yemek arası ardından saat 22.00'de tamamlanan görüşmelerde, 43'ncü ve 46'ncı maddeler AK Parti önergesiyle tekliften çıkarıldı. Böylece tekliften çıkartılan madde sayısı 7 olurken, geçtiğimiz görüşmelerde 1 yeni madde eklenmesi yapılan teklif şimdilik 46 maddeden oluşuyor.

Adalet Komisyonu, bugün ise saat 14.15'te toplandıktan sonra görüşmelerine 47'nci maddeden devam edecek ve böylece eğer öngörülemeyen bir gelişme olmazsa teklif komisyonda kabul edilmiş olacak.

TBMM Başkanı Çiçek usul açısından devrede

Bu arada Adalet Komisyonu'nda görüşmeler sürerken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP ve MHP'li komisyon üyelerince yazılı dilekçe ile toplantıya çağırdığı Anayasa Komisyonu'na, "TBMM İçtüzüğe göre toplanmanız gerekir" diye yazı gönderdi.

Anayasa Komisyonu'nun AK Partili Başkanı Burhan Kuzu, teklifi daha önce tali komisyon olarak görüşmeyecekleri yönünde kendisi tarafından verilmiş yazılı bir karar olduğu gerekçesiyle toplantıyı anlamsız gördüğünü açıklamıştı. Ancak Komisyon'un 9 üyesi tarafından yazılı başvuru nedeniyle, komisyon usulen toplanmak durumunda. Kuzu'nun Anayasa Komisyonu'nu Pazartesi günü toplama düşüncesinde olduğu da açıklandı.

CHP'li Atilla Kart, Başkan Çiçek'in yazısını elinde getirdiği Adalet Komisyonu'ndan 'anayasa aykırılık' yönünden gerekli Anayasa Komisyonu incelemesi yapılıncaya dek ara verilmesini istedi. Kart, kendisine ''Ne yazısı?'' diyen AK Partili vekillere "Yalan mı söylüyorum" diyerek yazıyı dağıttı. AK Parti'lilerce "Anayasa Komisyonu bizi ilgilendirmez" açıklamaları üzerine, CHP'li Kart, "Bu anlayışla bir de anayasa yapalım diyorsunuz, ayıp denen bir şey var. Sözün bittiği yerdeyiz. Böyle uzlaşma olmaz" dedi.

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü ise, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile telefonla görüştüğünü ve 'Cenazemiz var, yeğenim vefat etti. Komisyonu Pazartesi toplayacağım' dediğini aktardı.

İyimaya'sız komisyon

Bu arada Adalet Komisyonu, son üç gündür Başkan Ahmet İyimaya'nın yokluğunda Başkanvekili Hakkı Köylü ile çalışmalarını yürütüyor. Pazartesi rahatsızlandığını kaydedilen İyimaya'nın salı günü ardından dün de gelmeyişi dikkat çekti. Bazı CHP'li vekiller de, ''İyimaya'ya ne oldu, birşey varsa biz de geçmiş olsun'' diyelim diye AK Partililer’e laf attı. Ancak İyimaya'nın haftasonunda yaşanan kavgalı oturumlar ve yönetimi sırasında tartışmalara yeterince müdahale edemediği, uzaması karşısında sessiz kaldığı gerekçeleriyle, HSYK teklifi görüşmelerine AK Parti Grubu'nun telkini ile gelmediği kaydedildi.

AK Partili Köylü'nün ise, teklif görüşmelerini hızlandırmak için söz talebi olan kendi partisinden vekillere dahi söz vermemeyi tercih ettiği gözlendi. Muhalefet taleplerini mecburen uygulayan Köylü, teklif sahibi Yılmaz Tunç'ın maddeler üzerinde açıklama yapma istediğini de reddetti. Köylü, ''Tunç'a, en son bütün değerlendirme yaparsın'' dedi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG