Erişilebilirlik

Yargı Sistemi Değişikliğinde Geri Adım Yok


hsyk
hsyk

Türkiye'de hakim ve savcılar üzerindeki eğitim ve denetim dolayısıyla yargı sistemini değiştirecek yasa teklifi, gündemdeki önemini koruyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de devreye girerek, taraflarla görüşmeler yürütürken Adalet Komisyonu'ndan ilk 25 madde görüşmeleri sona erdi.

Hakim ve Savcılar Kurulu (HSYK) yapısını sil baştan değiştirecek, Türkiye Adalet Akademisi'nde özerkliği sona erdirecek ve farklı yargı kurumlarda değişiklikler içeren yasa teklifi ile ilgili tartışmalar sürüyor. AKP Grubu'nca Meclis'e sunulan ve 12 Eylül 2010'da halk oylamasıyla yenilenmiş HSYK yapısını değiştiren yasa teklifi, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ardından hazırlanması nedeniyle özellikle dikkat çekti.

TBMM Adalet Komisyonu'nda iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında kavgalara da yol açan yasa teklifi üzerindeki görüşme maratonu, 5'nci gününde yani Salı günü de devam ediyor.

İlk gün 11, ikinci gün 10, üçüncü gün 12 ve dördüncü gün 8,5 saatlik çalışma yapıldı.

Cuma günü başlayan görüşmelerde, pazar günü maddeler üzerindeki müzakereye geçilebildi. Pazar günkü görüşmeler ertesi günün ilk saatlerine de sarktı. Görüşme maratonu geceyarısı sonrasında hızlandı. Komisyona 52 madde sunulmuş teklifteki 4'ncü ile 5'nci maddeler AK Parti tarafından geri çekildi ve böylece teklif 50 maddeye düştü. Görüşmeler sona erdiğinde ilk 10 madde değerlendirilmiş oldu.

Dün ise, kavgasız ama tartışmalı görüşmeler yaşandı. Teklifteki 11'ci madde iktidar önergesiyle değiştirilerek kabul edildi. Ardından AK Parti, 12'ci maddeyi geri çekti. Önceki görüşmelere kıyasla maddeler üzerinde muhalefetten söz alan vekil sayısı azalınca süreç hızlandı. İktidar 17'nci maddeyi de geri çekti. Görüşmeler kapanmadan hemen öncesinde 25'nci madde de geri çekildi. Böylece teklif, 47 maddeye düştü.

Muhalefet, Çankaya Köşkü'ne gitti

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül ise, teklif ile Anayasa'daki ve demokratik bir ülkede olması gerekli 'kuvvetler ayrılığı' ile 'yargı bağımsızlığı' ilkelerinin yok edildiği yönündeki tepkilerini bizzat dinlemek üzere muhalefet liderleriyle görüştü. Gül, sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı, Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Gül'ün, liderlere endişelerinde belli noktalarda haklılık payı bulunduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Bozdağ, Bilal Erdoğan eleştirisine tepki gösterdi

Meclis'teki Pazartesi günkü görüşmelerde, muhalefet milletvekillerince 17 Aralık'ta kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sıkça anımsatıldı. Soruşturma ortaya çıktığında AKP Hükümeti'nin ilk önce Adli Kolluk Yönetmeliği'nin değiştirildiği anımsatıldı. Ancak bu yönetmelik değişikliğine karşı 'anayasa aykırı' açıklaması yapması üzerine HSYK, adeta Başbakan Erdoğan ve AKP'nin hedefi haline geldi. Özellikle HSYK açıklamasından hemen sonra Danıştay'ın yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesi AKP cephesindeki tepkileri arttırdı. Bu gelişmeler ardından geçtiğimiz hafta HSYK başta olmak üzere yargı yapısıyla değişikler içeren yasa teklifi, AKP grubunca TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Ancak o teklif üzerindeki tartışmalarda yolsuzluk ve rüşvet soruşturması, tartışılmaya devam ediyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, pazartesi günkü görüşmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın neden soruşturma kapsamında ifadeye gitmediği yönündeki eleştirileri yanıtladı.

Bakan Bozdağ, Bilal Erdoğan'ın adının soruşturmada geçmesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

''Ülkemizde parlamento çatısı mahkemeler dönüştürüldü. Şikayet ettiğimiz dediğimiz her şeyi aynı gün içerisinde çiğnememeliyiz. Anayasa'nın 138. maddesine hepimiz uygun davranmalıyız. Durdurulmuş bir soruşturma söz konusu değildir. Adalet Bakanı'nın da bir soruşturmayı durdurma yetkisi de yoktur. Sayın Bilal Erdoğan ile ilgili bir takım haberler yapılıyor. Anayasa'nın 138. maddesinde de bir boşluk var. Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlanmaz deniyor. Oysa masumiyet ifadesi kullanılmalı. Bir yandan AK Parti savcıları, mahkemeleri deniyor bir yandan soruşturmalara bakıldığında ise başka başka şeyler söyleniyor. Yolsuzluk konusunda hükümetimiz çok hassas. Bizim bu konudaki AK'lığımıza kimse gölge düşüremeyecektir.''

Anayasa Komisyonu görüşecek mi?

Yasa teklifi, HSYK'nın 12 Eylül 2010'daki halkoylamasıyla belirlenmiş yapısını değiştirdiği için 'anayasaya aykırılık' tartışmasına da neden oldu. Bu konuda Adalet Komisyonu'nda 16'ya karşı 10 üyelik AK parti çoğunluğuyla Cuma günü "Teklif anayasaya aykırı değildir" kararı alındı. Ancak CHP, bunu Anayasa Komisyonu'nda Pazartesi günü görüşmek üzere dilekçe vermişti.

CHP'li Atilla Kart, Meclis İç Tüzüğü uyarınca mutlaka Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini aksi takdirde TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Ancak Adalet Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP'den 9 komisyon üyesince komisyonu toplama talebi geldiği için Meclis İç Tüzüğü uyarınca toplantı yapılması gerektiğini belirtti. AKP'li Kuzu, "Ama anayasaya ayrılığı adalet komisyonu karara bağladı. Toplanmamız pek anlamlı değil. Tali komisyon bu teklif ile ilgili olarak toplanmayacağımıza öncesinde karar da vermiştik" dedi. Kuzu, Salı günü toplantı duyurusuyla ilgili kararını açıklayacağını kaydetti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG