Erişilebilirlik

Yaralanan Yemen Devlet Başkanı Halka Hitabetti


Yemen Devlet Başkanı'nın konuşması sırasında devlet televizyonu Salih'in fotoğrafını yayınladı
Yemen Devlet Başkanı'nın konuşması sırasında devlet televizyonu Salih'in fotoğrafını yayınladı

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Başkanlık Sarayı'na dün yapılan saldırıdan sonra halka hitaben konuştu ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Yemen devlet yayın kurumları saldırıda üç muhafızla bir imamın öldüğünü bildirdi.

Cuma namazı sırasında saraydaki camiye yapılan saldırıda Salih'in yaralandığı hatta öldüğü yolunda haberler çıkmıştı.

Akşam saatlerinde Yemen devlet televizyonu, Salih'in konuşmasını görüntüsüz olarak yayınladı. Devlet başkanı Salih olduğu bildirilen konuşmacı, durumu hakkında kaygı duyan Yemenlilere teşekkür etti ve iyi olduğunu söyledi. Salih, saldırıda yaralanan diğer kişilere geçmiş olsun, ölenlerin ailelerine de başsağlığı dileğinde bulundu.

Camiye roketle girişilen saldırıda yaralanan Devlet Başkanı'nın bir askeri hastanede tedavi gördüğü bildiriliyor.

Başkent Sana ve ülkenin diğer kentleri hükümete bağlı askeri güçlerle Devlet Başkanı Salih'e başkaldıran aşiret güçleri arasında son günlerde çatışmalara sahne oluyor.

Dünkü saldırıda Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in ağır yaralandığı hatta öldüğü yolunda haberler yayılınca yetkililer, bu haberleri yalanlamış ve Salih'in bir basın toplantısı yapacağını söylemişti.

Basın toplantısı gecikince Enformasyon Bakan Yardımcısı Abduh el-Janadi, devlet televizyonunda Salih'in iyi durumda olduğunu, basın toplantısının, aldığı "sıyrıklar" nedeniyle geciktiğini söyledi. Arabiya Televizyonuna çıkan bir Yemenli diplomat ise Cuma namazı sırasında saldırıya hedef olan camide en ağır kayıpların ön safta namaz kılanlar arasında yaşandığını ve devlet başkanının da bu grup içinde olduğunu, aldığı yaralar nedeniyle tedavisinin dört hafta kadar süreceğini bildirdi. Devlet Başkanının akşam saatlerinde devlet televizyonundan video değil, fotoğraf eşliğinde, sesinden yayınlanan konuşmasını dinleyen gözlemciler, sesi "yorgun" olarak nitelediler ancak video yayınlanmadığı için aldığı yaraların ciddiyet derecesi konusunda yorum yapmanın zor olduğunu belirttiler.

Yemenli yetkililere göre, Devlet Başkanı Salih'in yaralandığı saldırıyı yaklaşık iki haftadır başkent Sana'da devlet güçleriyle çarpışan El Ahmar aşiretine bağlı güçler düzenledi. Ancak saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Salırıdan önce hükümete bağlı kuvvetler, El Ahmar ailesinin evlerine ve son günlerde muhalefet kanadına geçen bir askeri liderin evine ateş açmıştı. Bir hükümet yetkilisi, cumhurbaşkanlığı sarayı ve içindeki camiye yapılan saldırıyı, misilleme olarak niteledi.

Aşiret lideri Sadık el Ahmar'a bağlı gruplar son günlerde Sana'nın kuzeyinden başkente girmeye çalışan hükümet aleyhtarı silahlı grupların desteğiyle giderek güçleniyor. Haşid aşiret federasyonunun da lideri olan Şeyh Sadık el Ahmar, Devlet Başkanı Salih'e görevi bırakması çağrısında bulunuyor. Salih ise aşiret liderleriyle varılan ve ülkede bir geçici yönetim kurulmasını öngören planı son anda reddetmişti.

Bu arada, başkent Sana dışında Taiz kentinde siyasi muhaliflerle, Zincibar kentinde ise kentin kontrolunu ele geçiren İslamcı militanlarla çatışmalar sürüyor.

Yemen Devlet Başkanı Salih, muhaliflerini, El Kaide taraftarı olmakla suçluyor. Yaklaşık 30 yıldır iktidarda olan Ali Abdullah Salih'e başkaldıran aşiret liderleri, İslamcı gruplar ve muhalefet kanadına geçen yüksek rütbeli askerlerin yaklaşık dört ay önce başlattıkları barışçı siyasi protestolar ise gözlemcilere göre giderek topyekun iç savaşa dönüşme eğilimi gösteriyor.

XS
SM
MD
LG