Erişilebilirlik

Yanukoviç'in Lahey'de Yargılanması İsteniyor


Protestocuların kurduğu savunma gücü bir hükümet binası önünde nöbet beklerken
Protestocuların kurduğu savunma gücü bir hükümet binası önünde nöbet beklerken
Ukrayna Parlamentosu kaçak Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in yargılanmak üzere Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderilmesini öngören bir karar tasarısını kabul etti.

Büyük oy çoğunluğuyla kabul edilen karar tasarısı Cumartesi günü görevinden alınan ve hala firarda olan Yanukoviç’i protestoculara karşı şiddet kullanma ve 100 kişinin ölümüne yol açmakla suçluyor.
Lahey’deki mahkeme ise dava açmak için Ukrayna hükümetinden resmi talep gelmesi gerektiğini açıkladı.
Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Yanukoviç’in en son Rus nüfusun yaşadığı Kırım’da Sivastopol’daki Rus deniz üssünün yakınında görüldüğü bildiriliyor.

Parlamentonun kabul ettiği karar tasarısı eski içişleri bakanı Vitaly Zakarçenko ve eski baş savcı Viktor Pşonka’nun da Lahey’deki Uluslararası Ceza Mankemesinde yargılanmalarını öngörüyor.

Ukrayna’da Avrupa Birliği’yle güçlü bağlar kurmak isteyenlerle Rusya’ya yakın olmak isteyenler arasında bölünme sözkonusu.

Ukrayna Parlamento Başkanı Oleksander Turçinov, halen ülkenin geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapıyor. Turçinov Pazar gecesi yaptığı konuşmada Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki protestolara değinerek Avrupalı ülkelerin oluşturduğu aileye yeniden katılmaları gerektiğini belirtti.

Rusya’yla olan ilişkilerin önemini unutmamaları gerektiğini söyleyen Turçinov, bu ülkeyle iyi komşuluk ilişkilerine dayanan yeni ve adil bir işbirliği kurmaları gerektiğini vurguladı.
En kısa zamanda yeni hükümeti kurma sözü veren Turçinov, seçimlerin 25 Mayıs’ta yapılmasını planladıklarını da duyurdu.

Öte yandan Maliye Bakanlığı’na vekalet eden Yuri Kobolov, Ukrayna’nın önümüzdeki iki yıl boyunca borçlarını ödeyebilmesi için 35 milyar dolarlık yabancı yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu paranın bir kısmına iki hafta içinde acilen ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Kobolov, yabancı ülkelerin bağışta bulunacakları bir konferans düzenlenmesi çağrısında da bulundu.

Devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç’in destekçisi olan Rusya ise Ukrayna’da giderek kötüleşen durumu değerlendirmek üzere Kiev büyükelçisini Moskova’ya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kiev’deki gelişmelerin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Amerika ve İngiltere ise Rusya’yı Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmaması için uyardı. Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Rusya’nın askeri müdahalesinin son derece ciddi bir hata olacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG