Erişilebilirlik

Yanukoviç Erken Seçim Sözü Verdi


Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, hükümetinin ülkeyi saran ve giderek artan şiddeti sona erdirme çabaları kapsamında erken seçime gidilerek bir koalisyon hükümeti kurulacağı sözü verdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, hükümetinin ülkeyi saran ve giderek artan şiddeti sona erdirme çabaları kapsamında erken seçime gidilerek bir koalisyon hükümeti kurulacağı sözü verdi.

Yanukoviç ayrıca, cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlayacak anayasal değişiklikler yapmayı da vadetti. Açıklama, Avrupa Birliği temsilcilerinin arabulucuğuyla, hükümet ve muhalefet temsilcilerini bir araya getiren ve gece boyunca süren müzakereler sonucu yapıldı.

Üst düzey bir AB yetkilisi tarafların bugün bir ön anlaşma imzalamasının beklendiğini söyledi. Muhalefet bu konuda açıklama yapmadı.

Bu arada, başkent Kiev’de hükümet karşıtı protestoların merkez üssü olarak bilinen Bağımsızlık Meydanı’nda bugün de silah sesleri duyulduğu bildiriliyor. Ukrayna hükümeti, polisle çatışan protestocuları silah kullanmakla suçlarken, henüz bu iddianın doğruluğu kanıtlanmadı.

Ukrayna, Kiev’in merkezinde polis ve hükümet karşıtı göstericiler arasında dün patlak veren yeni çatışmalarda Sovyet döneminden beri yaşanan en kanlı güne sahne oldu. Onlarca kişi hayatını kaybetti. Bir günde ölenlerin sayısı 70’i aştı. Bazı ölümlerin, hükümet güçlerine ait keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucu olduğu bildiriliyor. Olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı.

Beyaz Saray, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i, güvenlik güçlerini Kiev kent merkezinden derhal geri çekmeye ve barışçı protesto hakkına saygı göstermeye çağırdı. Sözcü Jay Carney, "Ukrayna güvenlik güçlerinin, kendi halkına karşı otomatik silahlarla ateş açması görüntülerinden büyük öfke duyduk.” dedi. Beyaz Saray açıklamasında ayrıca, Ukrayna ordusu siyasi araçlarla çözülebilecek bir ihtilafa karışmamaya çağırıldı.

Brüksel’de acil toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından ise, Kiev'deki protestoların en kanlı gününün ardından Ukraynalı yetkililere, banka hesaplarını dondurma, seyahat vizelerini reddetme, toplumsal olaylara müdahale malzemelerinin ihracatını durdurma gibi uygulamaları içeren yaptırım kararı çıktı. Obama yönetimi de benzer yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı.

Kiev’de muhalefet ve hükümet temsilcilerini bir araya getiren görüşmelerin arabuluculuğunu Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanları yaptı. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde, Rusya’nın da müzakerelere katıldığı bildiriliyor.
Ülkede tarafların Çarşamba günü vardığı ateşkes uygulaması sadece saatler sürmüş, Perşembe günü Kiev sokaklarında kanlı gösteriler yaşanmıştı.

Ukrayna’da hükümet karşıtı protestolar, Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Rusya ile ilişkileri yakın tutmak adına AB ticaret anlaşmasını imzalamaya yanaşmaması sonucu Kasım ayında başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG